Innovatiivisi puurakenneideoita Heurekan tiedepuisto Galileihin

Arkkitehtiopiskelijoiden kilpailussa valittiin jatkoon 10 innovatiivista ja omaperäistä puurakenneideaa Heurekan tiedepuisto Galileihin.

Viime syyskuussa julkistettiin arkkitehtiopiskelijoiden ideakilpailu, jonka tavoitteena oli löytää Heurekan tiedepuisto Galileihin innovatiivisia, elämysvoimaisia ja tiedekeskuksen sisältöön sopivia puurakenteisia ehdotuksia.  Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Tiedekeskus Heurekan, Aalto-yliopiston, Tampereen yliopiston ja Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksiköiden sekä Puutuoteteollisuus ry:n, Suomen Metsäsäätiön ja ympäristöministeriön puurakentamisen toimenpideohjelman kanssa.

Kilpailu on luonteeltaan kaksivaiheinen ideakilpailu. Ehdotettujen puurakenteiden tulee lisätä Heurekan ulkonäyttelyalueen huomioarvoa, käyttöastetta, viihtyvyyttä tai muutoin kehittää ja lisätä alueen vuorovaikutteista elämystarjontaa ja tieteellistä sisältöä. Kilpailutehtävässä haetaan ehdotuksia kahdelle eri tiedepuisto Galilein alueelle: eväidensyönti- ja oleskelualueelle sekä Heurekan arboretumiin eli puulajipuistoon.

Kilpailuun ykkösvaiheeseen osallistui 3.12.2021 mennessä 36 kilpailuehdotusta, joista 10 valittiin kilpailun kakkosvaiheeseen.

Kilpailun kakkosvaiheeseen valitut kilpailutyöt palkitaan kukin 1000 euron palkinnolla.
Palkittujen kilpailuehdotusten tekijätiedot pysyvät nimimerkkien takana edelleen salaisina ja ne julkistetaan vasta kilpailun kakkosvaiheen päätyttyä palkintojenjakotilaisuudessa elokuussa 2022.

Palkintolautakunta piti kilpailun tasoa hyvänä sekä vaihtelevan monipuolisena. Monet ykkösvaiheesta kakkosvaiheeseen valitut ehdotukset ovat jatkokehittämällä varsin toteuttamiskelpoisia. Kilpailun toiseen vaiheeseen valittiin seuraavat 10 kilpailutyötä, jotka ovat tässä nimimerkkien mukaisessa aakkosjärjestyksessä: Aistipolku, Fii Ksii, Galilein taite, Kaiku, Moire, Pellem, Polku, Puiden matkassa, Tiamat ja Verso.

Arkkitehtiopiskelijoiden ideakilpailu tukee Heurekassa 8.1.2023 asti esillä olevaa SuperPUU-näyttelyä, joka esittelee puumateriaalin monia hienoja ominaisuuksia ja käyttömahdollisuuksia sekä puutuotteiden merkitystä ilmastonmuutoksen hillinnässä. Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat ympäristöministeriön puurakentamisen toimenpideohjelma, Puutuoteteollisuus ry, Suomen Metsäsäätiö, Metsä Wood, Stora Enso, UPM Plywood, Isku, Novart ja Versowood.

 

Ehdotusten kuvaukset ovat tiedotteen linkissä.