Puuseppä Kaisa Karvo: Uudet tilaukset parasta elvytystä

Naispuuseppä kaipaa alalla arvostusta

Rovaniemen Oikaraisen kylässä, Kemijoen rannalla toimiva puuseppä Kaisa Karvo syntyi yritteliääseen maatilan perheeseen, jossa kädentaidot siirtyivät sukupolvelta toiselle. Lähes kahdeksi vuosikymmeneksi venähtänyt ensimmäinen puusepän työpaikka löytyi lähes omasta pihapiiristä, velipojan Arin perustamasta puusepän verstaasta.

– Kasvoin puusepäksi työn ja tekemisen kautta. Kone- ja laitekanta tuli tutuksi erilaisten vaativien tilausten ja projektien kautta. Lähes kahden vuosikymmenen jälkeen oli vuonna 2006 aika perustaa oma yritys, mikä mahdollisti puuseppänä oman näkemyksen toteuttamisen ja käden jäljen jättämisen töihin. Projektikohtaista yhteistyötä teemme satunnaisesti edelleen.

– Valinta puuhun oli selvä, koska sen parissa oli kasvanut. Se on luonnonmateriaali, joka jaksaa aina yllättää. Vaikka sen parissa on kauan töitä tehnyt, en koe tuntevani vieläkään kaikkia sen ominaisuuksia.

Lapin matkailuinvestoinnit työllistävät puuseppää

Puun luonnollisuuden ja ympäristöystävällisyyden Karvo sanoo vaikuttavan omaan ajattelun puuseppänä. – Olen luopunut katalyyttimaaleista ja siirtynyt luonnonmukaisten maalien käyttöön. En myöskään enää tee laminaattilevytöitä, vaan pyrin valitsemaan puhtaasti puupohjaisiin ratkaisuihin perustuvat tilaukset. Nyt asiakkaatkin ovat löytäneet puun luonnollisuuden ja ympäristöystävällisyyden, mikä minulle on ollut aina tärkeä arvo tässä työssä.

– Ekologisille arvoille on yhä enemmän kysyntää asiakkaiden keskuudessa. Kun joku kääntyy puusepän puoleen tilauksineen, asiakas tietää tarkasti mitä haluaa. Hänellä on selkeä tahto tilata räätälöity tuote juuri puusta. Puutuotteita haluavat asiakkaat ovat puusepän kanssa samanhenkisiä. Nyt kaikki haluavat pörriäishotelleja, joita onkin mukava tehdä.

Vaikka puusepän yleensä massiivipuusta valmistama tuote maksaa enemmän kuin valmiit levytuotteet, puutuote on uniikki ja kestävä, muistuttaa Karvo. – Yksityisten kuluttajien lisäksi erityisesti matkailun parissa toimivat yritykset haluavat luonnonläheistä puuta ja puuhun perustuvia tuotteita.

Matkailijat hakevat Karvon mukaan Lapista luontokokemuksia, mihin myös aito, luonnollinen puu osana kuuluu. – Olen kalustanut satoja hotellihuoneita erilaisilla puurakenteilla ja ratkaisuilla. Puu ja paikalliset käsityöt ovat osa Lapin luontomatkailun imagoa, mitä myös matkailijat odottavat. Uskon että koronapandemian jälkeen matkailuinvestoinnit tulevat jatkumaan ja puusepälle riittää töitä.

Uudet tilaukset parasta elvytystä

Kotitalousvähennyksen laajentaminen ja vaikkapa arvonlisäveron väliaikainenkin alentaminen olisivat Karvon mielestä sopivia pandemian jälkeisiä elvytyskeinoja. – Tällaiselle pikku yritykselle kotitalousvähennyksen laajentaminen koskisi vain asiakkaan kohteessa tehtäviä asennuksia, ei muuta työtä. Kaikki verokeinot ovat hyviä keinoja auttaa yrityksiä, mutta ne pitää suunnitella siten, ettei niitä aleta käyttää väärin.

– Isojen yritysten saamat tuet heijastuvat myös meihin alihankkijayrityksiin. Nyt olisi yritysten ja kuluttajien taas aika suosia suomalaista ja pienyrittäjiä. Uusien tilausten ja töiden kautta tuleva elvytys on parasta. Myös EU-tukien piirissä olevien projektien hankinnat tulisi kohdentaa kotimaisiin tuotteisiin, eikä tilata ulkomailta. Se auttaisi paikallista taloutta ja työllisyyttä.

– Jos pienyrittäjänä tarvitsen koneita ja laitteita, niiden rahoitukseen saan kyllä tukea. Uskon, että tämänkin koronan ohitse mennään niin, että oma pankki joustaa, jos joutuu pulaan. Toistaiseksi pandemia ei ole näkynyt muussa kuin siinä, että oma äiti ei ole käynyt kylässä, naurahtaa Karvo. – Joitakin tilauksia ja asennuksia on siirretty, mutta yhtään ei ole peruttu. Olen tehnyt loppuun sisällä olevia tilauksia ja yksityiset asiakkaat soittavat etukäteen, voiko tulla verstaalle käymään.

Karvon mielestä pienen yrityksen poikkeusoloista selviytymisen kannalta olisi tärkeintä saada tukea työntekijöiden palkkaamiseen. – Tämä ala on sellainen, että monet haluavat toimia yksin, koska vieraan työntekijän palkan sivukulut ovat suuret. Kun yksinyrittäjät tarvitsee tilapäistä työvoimaa tai muuta apua, hän hankkii sitä toiselta samalla tavoin toimivalta yrittäjältä.

– Jos joku hakee töitä puusepänverstaasta, on parempi osoittaa asennetta ja työkykyä kuin papereita. Jos koulutan oppisopimuksella jonkun, ei ole mitään takeita, että juuri minä saan koulutuksen jälkeen hänen työpanoksensa. Opiskelijoille on taas vaikea luvata näyttötyön tekoa, kun aika pitäisi käyttää maksavien asiakkaiden töihin.

Pitää olla kova jätkä, että nainen pärjää puuseppänä

34 vuotta puuseppänä toiminut Kaisa Karvo on kokenut ammattistaan saadun ilon lisäksi myös vähättelyä ja arvostuksen puutetta. – Edelleenkin kun vastaan puhelimeen, soittaja saattaa kysyä, voisinko pyytää puusepän puhelimeen. Tämä kertoo siitä, että Suomessa on asenneongelma naispuuseppiä kohtaan.

– Käsitys naisten ja miesten töistä elää syvällä. Pitää olla kova jätkä, että tässä hommassa pärjää eläkkeelle asti. Toisaalta on myös niitä, jotka haluavatkin palkata erityisesti naispuusepän varsinkin sellaisiin sisustuskohteisiin, joita suunnitellaan yhdessä ja joissa käytetään vaikkapa tekstiilejä mukana. Nytkin tehdään matkailuyritykselle poronnahkalla päällystettyjä istuimia, kertoo Karvo.

– Tulevaisuuteen mennään terveys edellä. Olen monta vuotta pohtinut, että nyt ei enää jaksa, mutta tämä on maailman mukavin ammatti. Nytkin karanteeniaikana oli kiva tulla omalle verstaalle kodista pihan poikki. Suvusta perityllä intohimolla puuhun ja sitkeydellä tässä mennään.