Lahtelaiset ISKU ja Baumedi mahdollistavat turvallisen toimistolle paluun

Suomessa laumasuojan rajan (70%) on ennustettu ylittyvän nykyisellä rokotustahdilla heinäkuun lopulla. Toimistoille paluuta voi siis odottaa elokuussa. Pandemian aikana on saatu runsaasti tietoa, miten lisätä hygieniaa työpaikoilla ja julkisissa tiloissa. Työnantajat etsivät nyt vaihtoehtoja ja ratkaisuja turvalliseen toimistolle paluuseen.

Kotimaisten yritysten innovaatiot edesauttavat turvallista paluuta

ISKU on tutkinut ja kehittänyt vuodesta 2013 asti antimikrobisia kalusteita, jotka vähentävät mikrobien määrää kosketuspinnoilla. ISKU laajentaa tuotevalikoimaansa myös sisäilman ratkaisuihin Baumedi Solutionsin ilmanpuhdistuslaitteilla. Laitteen UV-C -teknologia puhdistaa tutkitusti sisäilmaa tuhoten haitallisia mikrobeja, mukaan lukien koronaviruksia.

–  Koronapandemia on muuttanut merkittävästi myös työelämää, ja työpaikkojen turvallisuuteen kiinnitettään nyt eri tavalla huomiota. Olemme investoineet merkittävästi tehtaaseen, jotta voimme valmistaa antimikrobisia kalusteita ja kokonaisvaltaisia ratkaisuja. Nyt julkistettava yhteistyö on strategista jatkumoa määrätietoiselle työlle rakentaa turvallisia ja terveitä työpaikkoja. On erinomaista, että kaksi lahtelaista yritystä tekevät yhteistyötä ja innovaatiot tuovat lisäarvoa asiakkaillemme, jotta työpaikoista, kouluista ja kaikista julkisista tiloista tulee turvallisia myös tulevaisuudessa, kertoo ISKUn toimitusjohtaja Arto Tiitinen.

UVC-teknologia tuhoaa tutkitusti sisäilman mikrobit, jopa SARS-CoV-2-virukset

Ilmanpuhdistuslaiteen toiminta perustuu UVC-teknologian ja hepasuodatinjärjestelmän tehokkaaseen yhdistelmään. Ultraviolettivalo on sähkömagneettista säteilyä, joka tuhoaa mikrobeja tehokkaasti. UVC-teknologiaa hyödynnetään laajalti eri mikrobien, homeitiöiden ja haitallisten pienhiukkasten tuhoamisessa sisäilmasta.

– Baumedi Solutions on toiminut ilmanlaadun hallinnan parissa jo vuodesta 1990. Maailma on muuttunut pandemian myötä, ja työtiloihin halutaan luoda terveysturvalliset puitteet. ISKU on huonekalualan suurin teollinen toimija. Olemme iloisia, että ISKUn laajan verkoston avulla pystymme palvelemaan aiempaa suurempaa asiakaskuntaa, sanoo Baumedi Solutionsin toimitusjohtaja Kari Vuorimaa.

Kansainväliset tutkimukset puoltavat UVC-teknologian hyödyntämistä eri mikrobien eliminoinnissa sisäilmasta, mukaan lukien koronaviruksen eli SARS-CoV-2-virustyypin tuhoamisessa. Mikrobien tuhoamisen lisäksi ilmanpuhdistin parantaa myös sisäilman laatua ja poistaa epämiellyttäviä hajuja.

Puhdas sisäilma osana terveysturvallista työympäristöä

– Työskentely-ympäristöjen puhtaus ja turvallisuus kiinnostavat asiakkaitamme, ja ilmapuhdistuslaitteille on ilman muuta kysyntää. Olemme profiloituneet terveiden kalusteiden ja turvallisten työtilojen kalustajana. Baumedi Solutionsin tarjoama ilmanpuhdistusteknologia sopii konseptiimme erinomaisesti, toteaa Tiitinen.

– Vietämme paljon aikaa sisätiloissa etenkin työaikana. Sisäilman laadun ja ilmahygienian merkitystä ei voi väheksyä. Ilmahygienian hallintaan ja parantamiseen kehitettyjen tuotteiden avulla voimme tehdä työympäristöistä entistä turvallisempia ja virusvapaita. Uskomme hygieenisten työtilojen kysynnän kasvavan, ja yhteistyöllä ISKUn kanssa haluamme vastata tähän tarpeeseen, sanoo Baumedi Solutionsin operatiivinen johtaja Mika Iivonen.

Ilmahygieniapalveluja tarjoava kotimainen yritys Baumedi Solutions ja vastuullisuudesta tunnettu suomalainen huonekaluyhtiö ISKU aloittavat kesäkuussa 2021 yhteistyön. Ilmaa puhdistava UV-C-ilmanpuhdistinta on saatavilla ISKUn yritysmyynnin kautta.

Lisätietoja:

Arto Tiitinen, toimitusjohtaja, ISKU, 0400 566 875, arto.tiitinen@isku.com
Joonas Vikström, vientipäällikkö, ISKU, 044 313 1722, joonas.vikstrom@isku.com
Kari Vuorimaa, toimitusjohtaja, Baumedi Oy, 050 597 8804, kari.vuorimaa@baumedi.fi
Mika Iivonen, operatiivinen johtaja, Baumedi Oy, 0453463030, mika.iivonen@baumedi.fi

Image by Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

Woodly Oy keräsi 3 miljoonan euron kasvurahoituksen – poikkeuksellinen lähestyminen muoviongelman ratkaisuun vakuutti sekä sijoittajat että asiakkaat

Puuselluloosaan perustuvan muovin kehittänyt Woodly Oy keräsi 3 miljoonan euron kasvurahoituksen tuoteinnovaation kaupallistamiseen ja kansainvälistymiseen.

”Viime vuosina muovista on tullut mörkö, jonka käytöstä moni haluaisi luopua kokonaan tai korvata sen ainakin vaihtoehtoisella materiaaleilla. Toistaiseksi markkinoilla on onnistuttu lähinnä luopumaan muovi-sanan käytöstä. Me olemme lähestyneet ongelmaa toiselta laidalta vaihtamalla sen sijaan raaka-aineet, joista muovi valmistetaan”, kertoo Woodlyn toimitusjohtaja Jaakko Kaminen.

Suomessa kehitetty Woodly-materiaali on uudenlainen muovi, jonka valmistamisessa käytetään puuselluloosaa. Lopputuloksena saadaan materiaali, joka toimii entiseen tapaan sekä tuotannossa että tuotteissa, mutta on 100 % hiilineutraali ja vähentää tarvetta fossiilisten raaka-aineiden käytölle. Yhtiön tavoite on lanseerata useita eri pakkauksia ja tuotteita lähitulevaisuudessa kansainvälisille markkinoille ja auttaa yrityksiä irtautumaan fossiilitaloudesta, pienentämään hiilijalanjälkeään sekä tukemaan kiertotaloutta.

Yhtiö on julkistanut yhteistyön mm. K-ryhmän, HKScanin, Orthexin, Kiillon, Black Modan ja Vihreäkeijun kanssa. Ensimmäisenä Woodly-materiaalista valmistetut pakkaukset toi kauppoihin K-ryhmä Pirkka-ruusubegoniatuotteissa. Lisäksi Woodly-materiaali on jo käytössä Black Modan valituissa tekstiilipakkauksissa ja Vihreäkeijun yrttipakkauksissa.

”Myynti on käynnistynyt ja ensimmäiset Woodly-materiaalista valmistetut pakkaukset on saatu markkinoille Suomessa. Uuden rahoituksen turvin pystymme panostamaan kaupallistamiseen kansainvälisesti. Ulkomaanmyyntiä on tähän mennessä ollut Ruotsiin, Saksaan, Portugaliin ja Japaniin”, kertoo Woodlyn toimitusjohtaja Jaakko Kaminen.

Woodlyn suurimpia omistajia ovat Besodos Investors Oy ja Woodlyn perustanut Ratkaisutoimisto Seedi Oy.

“Maailman pelastaminen on kaikkein kiinnostavin liiketoiminta-alue. Woodly haluaa olla tässä markkinassa merkittävä peluri. Tämä rahoituskierros on tärkeä välipysäkki tällä matkalla”, sanoo Ratkaisutoimisto Seedin toimitusjohtaja ja Woodlyn hallituksen puheenjohtaja Marko Parkkinen.

Uusia mukaan lähteneitä sijoittajia rahoituskierroksella olivat mm. joukko Small Giant Games-mobiilipeliyhtiön perustajia, rahoitustieteen professori Vesa Puttonen, erikoissijoitusrahasto Taaleri Impakti, Lauri Rosendahl sekä Jukka ja Mikko Rannila.

Versowood ennakoi sahausmäärän nousevan tämän vuoden kesäkuussa päättyvällä tilikaudella noin 1,4 miljoonaan kuutiometriin ja liikevaihdon yli 450 miljoonaan euroon.

Versowood ennakoi sahausmäärän nousevan tämän vuoden kesäkuussa päättyvällä tilikaudella noin 1,4 miljoonaan kuutiometriin ja liikevaihdon yli 450 miljoonaan euroon.

Versowood investoi 15 miljoonaa euroa Vierumäelle – yhtiön sahatavaran vuosituotanto nousee 1,5 miljoonaan kuutiometriin

Vierumäen toisen sahalinjan uusinnan toimittaa mäntyharjulainen Veisto Oy ja tuorelajittelulinjan lahtelainen Jartek Oy.

Suomen suurin yksityinen sahayritys Versowood investoi Vierumäen yksikköönsä Heinolaan 15 miljoonaa euroa.

Vierumäellä sahatavaran tuotanto kasvaa nykyisestä 475 000 kuutiometristä yli 600 000 kuutiometriin vuodessa. Samalla yhtiön koko vuosittainen sahausmäärä kasvaa 1,5 miljoonaan kuutiometriin.

Kesän 2022 aikana Vierumäen toinen sahalinja uusitaan ja sen yhteyteen rakennetaan uusi sydäntavaroiden tuorelajittelu. Investointi kasvattaa merkittävästi linjan ja yksikön kustannustehokkuutta ja tuottavuutta, Versowoodin tiedote kertoo.

Sahalinjan toimittaa mäntyharjulainen Veisto Oy ja tuorelajittelun lahtelainen Jartek Oy. Investointien yhteisarvo nousee noin 15 miljoonaan euroon.

Versowood ennakoi sahausmäärän nousevan tämän vuoden kesäkuussa päättyvällä tilikaudella noin 1,4 miljoonaan kuutiometriin ja liikevaihdon yli 450 miljoonaan euroon.

Puuseppä Kaisa Karvo: Uudet tilaukset parasta elvytystä

Naispuuseppä kaipaa alalla arvostusta

Rovaniemen Oikaraisen kylässä, Kemijoen rannalla toimiva puuseppä Kaisa Karvo syntyi yritteliääseen maatilan perheeseen, jossa kädentaidot siirtyivät sukupolvelta toiselle. Lähes kahdeksi vuosikymmeneksi venähtänyt ensimmäinen puusepän työpaikka löytyi lähes omasta pihapiiristä, velipojan Arin perustamasta puusepän verstaasta.

– Kasvoin puusepäksi työn ja tekemisen kautta. Kone- ja laitekanta tuli tutuksi erilaisten vaativien tilausten ja projektien kautta. Lähes kahden vuosikymmenen jälkeen oli vuonna 2006 aika perustaa oma yritys, mikä mahdollisti puuseppänä oman näkemyksen toteuttamisen ja käden jäljen jättämisen töihin. Projektikohtaista yhteistyötä teemme satunnaisesti edelleen.

– Valinta puuhun oli selvä, koska sen parissa oli kasvanut. Se on luonnonmateriaali, joka jaksaa aina yllättää. Vaikka sen parissa on kauan töitä tehnyt, en koe tuntevani vieläkään kaikkia sen ominaisuuksia.

Lapin matkailuinvestoinnit työllistävät puuseppää

Puun luonnollisuuden ja ympäristöystävällisyyden Karvo sanoo vaikuttavan omaan ajattelun puuseppänä. – Olen luopunut katalyyttimaaleista ja siirtynyt luonnonmukaisten maalien käyttöön. En myöskään enää tee laminaattilevytöitä, vaan pyrin valitsemaan puhtaasti puupohjaisiin ratkaisuihin perustuvat tilaukset. Nyt asiakkaatkin ovat löytäneet puun luonnollisuuden ja ympäristöystävällisyyden, mikä minulle on ollut aina tärkeä arvo tässä työssä.

– Ekologisille arvoille on yhä enemmän kysyntää asiakkaiden keskuudessa. Kun joku kääntyy puusepän puoleen tilauksineen, asiakas tietää tarkasti mitä haluaa. Hänellä on selkeä tahto tilata räätälöity tuote juuri puusta. Puutuotteita haluavat asiakkaat ovat puusepän kanssa samanhenkisiä. Nyt kaikki haluavat pörriäishotelleja, joita onkin mukava tehdä.

Vaikka puusepän yleensä massiivipuusta valmistama tuote maksaa enemmän kuin valmiit levytuotteet, puutuote on uniikki ja kestävä, muistuttaa Karvo. – Yksityisten kuluttajien lisäksi erityisesti matkailun parissa toimivat yritykset haluavat luonnonläheistä puuta ja puuhun perustuvia tuotteita.

Matkailijat hakevat Karvon mukaan Lapista luontokokemuksia, mihin myös aito, luonnollinen puu osana kuuluu. – Olen kalustanut satoja hotellihuoneita erilaisilla puurakenteilla ja ratkaisuilla. Puu ja paikalliset käsityöt ovat osa Lapin luontomatkailun imagoa, mitä myös matkailijat odottavat. Uskon että koronapandemian jälkeen matkailuinvestoinnit tulevat jatkumaan ja puusepälle riittää töitä.

Uudet tilaukset parasta elvytystä

Kotitalousvähennyksen laajentaminen ja vaikkapa arvonlisäveron väliaikainenkin alentaminen olisivat Karvon mielestä sopivia pandemian jälkeisiä elvytyskeinoja. – Tällaiselle pikku yritykselle kotitalousvähennyksen laajentaminen koskisi vain asiakkaan kohteessa tehtäviä asennuksia, ei muuta työtä. Kaikki verokeinot ovat hyviä keinoja auttaa yrityksiä, mutta ne pitää suunnitella siten, ettei niitä aleta käyttää väärin.

– Isojen yritysten saamat tuet heijastuvat myös meihin alihankkijayrityksiin. Nyt olisi yritysten ja kuluttajien taas aika suosia suomalaista ja pienyrittäjiä. Uusien tilausten ja töiden kautta tuleva elvytys on parasta. Myös EU-tukien piirissä olevien projektien hankinnat tulisi kohdentaa kotimaisiin tuotteisiin, eikä tilata ulkomailta. Se auttaisi paikallista taloutta ja työllisyyttä.

– Jos pienyrittäjänä tarvitsen koneita ja laitteita, niiden rahoitukseen saan kyllä tukea. Uskon, että tämänkin koronan ohitse mennään niin, että oma pankki joustaa, jos joutuu pulaan. Toistaiseksi pandemia ei ole näkynyt muussa kuin siinä, että oma äiti ei ole käynyt kylässä, naurahtaa Karvo. – Joitakin tilauksia ja asennuksia on siirretty, mutta yhtään ei ole peruttu. Olen tehnyt loppuun sisällä olevia tilauksia ja yksityiset asiakkaat soittavat etukäteen, voiko tulla verstaalle käymään.

Karvon mielestä pienen yrityksen poikkeusoloista selviytymisen kannalta olisi tärkeintä saada tukea työntekijöiden palkkaamiseen. – Tämä ala on sellainen, että monet haluavat toimia yksin, koska vieraan työntekijän palkan sivukulut ovat suuret. Kun yksinyrittäjät tarvitsee tilapäistä työvoimaa tai muuta apua, hän hankkii sitä toiselta samalla tavoin toimivalta yrittäjältä.

– Jos joku hakee töitä puusepänverstaasta, on parempi osoittaa asennetta ja työkykyä kuin papereita. Jos koulutan oppisopimuksella jonkun, ei ole mitään takeita, että juuri minä saan koulutuksen jälkeen hänen työpanoksensa. Opiskelijoille on taas vaikea luvata näyttötyön tekoa, kun aika pitäisi käyttää maksavien asiakkaiden töihin.

Pitää olla kova jätkä, että nainen pärjää puuseppänä

34 vuotta puuseppänä toiminut Kaisa Karvo on kokenut ammattistaan saadun ilon lisäksi myös vähättelyä ja arvostuksen puutetta. – Edelleenkin kun vastaan puhelimeen, soittaja saattaa kysyä, voisinko pyytää puusepän puhelimeen. Tämä kertoo siitä, että Suomessa on asenneongelma naispuuseppiä kohtaan.

– Käsitys naisten ja miesten töistä elää syvällä. Pitää olla kova jätkä, että tässä hommassa pärjää eläkkeelle asti. Toisaalta on myös niitä, jotka haluavatkin palkata erityisesti naispuusepän varsinkin sellaisiin sisustuskohteisiin, joita suunnitellaan yhdessä ja joissa käytetään vaikkapa tekstiilejä mukana. Nytkin tehdään matkailuyritykselle poronnahkalla päällystettyjä istuimia, kertoo Karvo.

– Tulevaisuuteen mennään terveys edellä. Olen monta vuotta pohtinut, että nyt ei enää jaksa, mutta tämä on maailman mukavin ammatti. Nytkin karanteeniaikana oli kiva tulla omalle verstaalle kodista pihan poikki. Suvusta perityllä intohimolla puuhun ja sitkeydellä tässä mennään.

Nosta kilpailuetusi toimialan parhaalle tasolle ja paranna tulosta

Vertex Systems Oy Tampereelta tehostaa suunnittelua ja parantaa tuottavuutta tuomalla sekä uuden että olemassa olevan tiedon oikeaan aikaan sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan.

Tietomallintamisen keskeisin etu on suunnitelmien parempi havainnollisuus todenmukaisten kolmiulotteisten mallien myötä. Sen sijaan, että suunnittelija työstäisi perinteisiä piirustuksia yksi kerrallaan, hän voikin rakentaa tarkan kolmiulotteisen suunnittelumallin rakennettavasta tuotekokonaisuudesta. 3D-malli on helpompi hahmottaa kuin kymmenet viivoista koostuvat erilliset tasokuvat. Syntynyt tietomalli tuo paljon muutakin suunnitteluprosessiin, kuten materiaaliperusteinen tarjouslaskenta, osaluettelot, piirustukset sekä työstögeometria.

Virheettömästä suunnitelmasta virheettömään työstöön.

Vertex-ohjelmistot hallitsevat suuren määrän kalustamiseen liittyviä sääntöjä ja tekevät automaattisesti erilaisia tarkistuksia suunnittelun aikana. Kalusteita voidaan muokata ja rakentaa joustavasti. Suunnittelun tuloksena syntynyt työstögeometria voidaan siirtää virheettömänä työstökoneille käytettäväksi.