Pöydän tai tuolin antimikrobinen pinta tuhoaa bakteereja

Antimikrobiset kalusteet ovat yksi työkalu, jolla lahtelainen huonekaluvalmistaja Isku aikoo kasvattaa vientiään. Esimerkiksi Norja on Iskun kasvava markkina.

Isku Health on ratkaisu terveydenhuollon tarpeisiin vahvistamaan potilaiden paranemista. Health-ratkaisut pohjautuvat Suomen huipputason infektiokontrolli- ja terveydenhuolto-osaamiseen ja ovat osa suomalaista teknologista ja tieteellistä edelläkävijyyttä. Isku Health -ratkaisut antavat osaltaan mahdollisuuksia vahvistaa potilaskeskeistä terveydenhuoltoa.

Antimikrobinen ISKU+ -ratkaisu edistää sairaalaolosuhteissa potilaiden ja henkilökunnan turvallisuutta – pysyvä antimikrobinen ominaisuus kriittisissä sisätilan kosketuspinnoissa eliminoi taudinaiheuttajia ja siten vähentää infektioita käsienpesun ja siivouksen lisänä. Isku on osa HygTech Alliancea, jonka ratkaisuilla voidaan luoda antimikrobiset ominaisuudet kaikkiin kosketuspintoihin. Antimikrobisilla kalusteilla voidaan vähentää sairaalabakteeri- ja virustartuntoja 20–60 prosenttia.

Iskun kehittämä hopeaa sisältävä maali-, lakka- tai laminaattipinta tuhoaa viruksia, bakteereja ja homeita. Antimikrobiset kalusteet eivät ulkonäöllisesti eroa tavallisista kalusteista. Niiden hinta on vain noin 15-20 prosenttia korkeampi.

– Myös hotellin vastaanottotiski olisi otollinen kohde, samoin oma työpöytä. Pintamateriaalin kehittäminen kesti viisi vuotta, ja tuotteet tuotiin markkinoille vuosi sitten, Iskun kehityspäällikkö Kari Soljamo kertoo.

Isku on ainoa huonekaluyritys maailmassa, joka tarjoaa antimikrobisia kokonaisratkaisuja julkisiin tiloihin.

– Tiedän yksittäisiä pöydän tai tuolin valmistajia, Soljamo lisää.

– Tärkeää on, että yritämme kaikin tavoin vähentää täällä virusinfektioiden määrää. Usealla lapsella vastuskyky on alentunut, kertoo osasto 51:n ylilääkäri Merja Möttönen Kauppalehden haastattelussa.

Isku lahjoitti Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) lasten syöpäosastolle antimikrobisia pöytiä, tuoleja ja sohvia noin 10 000 euron edestä vuonna 2017. Lahjoitus on Möttösen mukaan tärkeä, koska kalusteilla vähennetään mikrobien tarttumista potilaisiin erilaisista pinnoista.

Isku toimitti Vilnan lastensairaalan luuydinsiirto-osastolle antimikrobisen kalustuksen. Santaros-lastensairaalan luuydinsiirto-osasto otti ensimmäisenä Baltiassa käyttöön antimikrobiset kalusteet, jotka Isku toimitti Liettuan Vilnassa sijaitsevaan sairaalaan. Antimikrobiset tuotteet tuhoavat pinnaltaan mikrobeja ja auttavat niiden aiheuttamien infektioiden torjunnassa.

– Infektioiden hallinta on tärkeimpiä asioita potilasturvallisuuden ja palvelun laadun kannalta sairaalassamme, Santaros-sairaaloiden Infektiokontrolliosaston johtaja Vilija Gurksniene sanoo.

Lahtelainen kalustevalmistaja Isku toimitti myös kalusteet Turkin Istanbulissa sijaitsevan Acibadem Maslak -sairaalan lastenosastolle.


Hopea rikkoo solukalvon

Antimikrobisen kalusteen, kuten pöydän tuhovoima perustuu pintakäsittelyssä käytettyyn vähäiseen hopeaan. Hopea rikkoo bakteerin soluseinämän. Lähistön muut bakteerit ryhtyvät syömään kuolleita bakteereja, jolloin ne saavat annoksen hopeaa ja kuolevat. Antibakteerinen vaikutus ulottuu haloilmiön tavoin noin 15 sentin etäisyydelle pöydän pinnasta sivusuuntaan. Ilmiötä ei voi nähdä.