Pääkirjoitus 3/2021

Eihän siitä mihinkään pääse, vieläkään, koronasta. Korona on vaikuttanut yrittäjien eloon ja oloon edelleen. Se on jakanut meitä yrittäjiä erilaiseen todellisuuteen. Ne, joiden toimintaan koronan eri rajoitukset ovat vaikuttaneet eniten, ovat joutuneet kohtaamaan syvää kriisiä jo pitkään. Toisaalta joukossamme on yrittäjiä, joille poikkeuksellinen tilanne on mahdollistanut jopa kasvua. Sitten on niitä, joiden yrityksiin koronakriisi ei vaikuttanut juuri mitenkään. Kenties tilauskannat ovat lyhentyneet, etätyö lisääntynyt tai hankaluuksia on tullut esimerkiksi karanteenien vuoksi, mutta liiketoiminta on kuitenkin rullannut jotakuinkin aiempaan tahtiin.
Tämän hetken signaaleista tärkein on kuitenkin se, että rokotukset etenevät ja rokotteiden teho näyttäisi olevan varsin hyvä. Jos tilanne jatkuu tällaisena, se enteilee seesteisempää tulevaisuutta ja mahdollisuutta keskittyä jälleen omaan yritystoimintaamme ja asiakkaidemme palvelemiseen. Näin maalailee tilannetta osuvasti Suomen Yrittäjät omalla sivullaan.

Korona kutisti puusepänteollisuuden syksyä. Päätapahtumamme Puumessut, sekä huonekaluteollisuuden suomalainen näyteikkuna Habitare, peruttiin jälleen. Peruutukset muuttivat monien suunnitelmia, ja myös meidän messulehtemme sisältöä.

Haasteita puusepänteollisuudenkin markkinoille tuo tällä hetkellä raaka-aineiden saatavuus ja hinta. Kova koronan jälkeinen kysyntä korottaa raaka-aineiden hintaa ja saatavuus hidastaa projekteja. Ennustettavuus on yhä vaikeampaa. Raaka-aineiden hinnat liikkuvat korkeimmillaan kymmeneen vuoteen. Puutavaran hinta on ollut reippaassa nousussa, ja nousun odotetaan jatkuvan. Sahatavaran tuotealueista, puhutaan 10 prosentin, joissakin tuotteissa jopa 20 prosentin hinnan noususta viime vuoteen verrattuna. Sahatavaran hinnoitteluun ottaa kantaa tämän lehden artikkelissa Kuhmo Oy:n toimitusjohtaja Tommi Ruha.
Raaka-aineen saatavuuden lisäksi alaa piinaa pula työntekijöistä. Useat puusepänyritykset olisivat valmiita palkkaamaan heti 1–2 puuseppää töihin, mutta hakijoita on vähän.

Puuseppä pulaan on perustettu hankkeita, joiden tarkoitus on saada alalle yhä enemmän opiskelijoita ja opiskelijoista osaajia. Puuteollisuusyrittäjien PuuPete -hankkeessa haetaan puusepänliikkeitä teknisen työhön luokkien kummeiksi eri paikkakunnilta. Pro Puu-yhdistys pitää tärkeänä suunnata puulajitietoutta oppilaitoksiin tarjoamalla niihin oppimateriaaleiksi mm. puulajiseinäkkeitä. Puulajiseinäkkeessä on esillä kotimaiset puulajeja ja kukin lankku on merkitty QR-koodilla, joka linkittyy kyseisen puulajin tietoon PuuProffa.fissä. Molemmista hankkeista on artikkeli tässä lehdessä.

Kesän tapahtumien ja lehden uutisten saldo on kuitenkin koronasta huolimatta runsas ja positiivinen. Asuntomessut saatiin turvajärjestelyin pidettyä Lohjalla. Myös Puuviesti kävi messuilla katsastamassa korona-ajan trendit. Puuteollisuusyrittäjät saivat uuden puheenjohtajan ja Puumessujen puuttumiseen Puuviesti vastaa ottamalla tästä lehdestä lisäjakelun. Koko vuoden teemamme on ollut -Katse tulevaisuuteen, niin se on nytkin.

Menestystä syksyyn.

Tuula Uitto
Päätoimittaja