Pääkirjoitus 2/2021

Pääkirjoitus 2/2021

Tulevaisuutta on yhä vaikeampi ennustaa. Voimme toki tutkia ihmisten käyttäytymistä, suhdanteita, poliittisten päätösten vaikutuksia rahoitukseen, vientiin ja veroihin. Keväällä 2020 Iltalehti kertoi jutussaan kesämökkien hintojen pudonneen lähes koko 2010-luvun koko maassa jopa kymmeniä tuhansia euroja huippuvuosista, todeten, ettei käännettä ole helpolla odotettavissa. Tietenkin hinta riippuu mökin sijainnista, mutta koko Suomessa rantamökkien hinnat ovatkin kallistuneet tänä vuonna noin kaksi prosenttia. Varsinais-Suomessa hinnat nousivat peräti 14 prosenttia ja ovat nyt keskimäärin 140 000 euroa. Tulevaisuuden muutokset siis voivat olla hyvinkin nopeita.

Koronatilanteen heikentyminen viivästyttää talouden nousua Euroopassa, mutta Suomi on silti pinnistämässä ensi vuonna takaisin vanhalle kasvu-uralle, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n kansantalousennuste. Hinnoissa koetaan tänä vuonna selkeä piikki. Talouskasvu ja elvytyksen vaikutukset pienentävät julkisen talouden alijäämää selvästi ensi vuonna. Työllisyyden nostaminen vaatii laajaa toimenpidepakettia. Tämän vuoden kasvuksi ennustetaan 2,5 prosenttia ja ensi vuodelle 3,5 prosenttia, mutta epävarmuus on edelleen suurta.

Toinen koronakevät näyttää avoimien työpaikkojen näkökulmasta huomattavasti valoisammalta kuin vuonna 2020. Esimerkiksi maaliskuussa Duunitorilla julkaistiin 52 prosenttia enemmän työpaikkailmoituksia kuin vuosi sitten. Ongelma on enemmän siinä, ettei kysyntä kohtaa tarjontaa. Työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan vuoden 2021 helmikuussa 220 000 (virhemarginaali ±22 000), mikä oli 35 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä miehiä oli 129 000 ja naisia 91 000. Työttömyysaste oli helmikuussa 8,1 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 6,9 prosenttia. Tarvitsemme töiden osaajia, mutta koronavuosi on vaikeuttanut myös koulutusta ja opiskelijoiden elämää. Etäopetus ei ole sujunut kaikilla aloilla kovinkaan mallikkaasti, oppilaita on pudonnut opiskelutahdista ja valmistumiset viivästyvät.

Tässä lehdessä esillä ovat pintakäsittelyyn liittyvät ratkaisut, jolla onkin ratkaiseva merkitys puun käyttöä lisättäessä. Myös puunhankintaa sivutaan. Puualan opiskelijoiden tarinoita julkaisemme jokaisessa lehdessä. Seuraavaa lehteä suunnittelemme jo nyt, se on vahvasti Puumessujen teemanumero.
Toivottavasti myös pääsemme aloittamaan vahvasti uuden koronan jälkeisen ajan. Puuteollisuus aloittaa sen perinteisillä Puumessuilla Jyväskylässä syyskuun alussa. Kaikki merkit viittaavat siihen, että messut pidetään. Ihmisillä on ikävä kohtaamisia ja tapaamisia. Vuosi virtuaalielämää nostaa messujen kaltaiset kohtaamiset uuteen arvoon. Koronaennusteet ovat varovaisen optimistisia. Rokotekattavuus lisääntyy ja pikkuhiljaa rajoitteita puretaan. Josko se tästä!

Hyvää kesää ja tapaamisiin messuilla!

Tuula Uitto
Päätoimittaja