Puuviesti-lehti

Puuviesti –puutuoteteollisuuden ammattilehti, on vahvasti suomalaista puun jatkojalostusosaamista ja puuseppäteollisuutta monipuolisesti esittelevä lehti joka ilmestyy 6 kertaa vuodessa. Lehden 2 numeroa ovat kaksoisnumeroita. Lehteä on julkaissut Jorma Laitinen yli 20 vuotta. Vuoden 2015 alussa Woodworking – Puuntyöstö, sai uuden nimen Puuviesti. Lehteä julkaisee Kristalli-julkaisut Oy.

Lehti keskittyy alan osaajien ja ilmiöiden esittelyyn ja on erinomainen väline ammattilaisten tavoittamiseen ja tietojen välittämiseen sekä vahvasti Puuteollisuusyrittäjät ry:n sekä Puuseppämestarit ry:n äänenkannattaja. Lehti keskittyy alan yrittäjien menestyksen kasvattamiseen, tulevaisuudessa viennin lisäämiseen sekä olemaan kanavana päättäjien ja yrittäjien välillä. Lehti on perustamisestaan lähtien ollut tiiviisti yhteistyössä kansainvälisen WIN Woodworking International –lehden kanssa. Yhteistyö on konkreettista ja kattaa messuyhteistyötä, artikkelin vaihtoja ja markkinointitöitä. Yhteistyö on merkityksellistä varsinkin vientiä ajatellen.

Tartu tilaisuuteen ja tilaa Puuviesti tai ilmoita alan valtakunnallisessa julkaisussa.

Pääkirjoitus 7/2019

Ympäristötietoisuus lisääntyy ja kiertotalouden merkitys huonekalujen käytössä korostuu. Tosin niiden vaikutukset putoavat hitaasti valmistajien laariin. Vaikka suomalaisissa kalusteissa uusiutuvien materiaalien käyttö, materiaalihävikin minimointi ja logistiikan tehostaminen vähentävät prosessin hiilijalanjälkeä, sitä ei ole vielä saatu kunnolla kuluttajien tietoisuuteen.

Puualalla on menossa ja tulossakin lukuisia hankkeita, joiden tarkoitus on edistää kotimaisen puutuotannon kasvua. Yksi puuteollisuuden kehityshankkeiden tavoitteista on vastata huonekaluteollisuuden kehittämisen haasteeseen ja laadukkaan suunnitteluosaamisen kasvuun.

Hanke alkaa huonekalumuotoilukilpailulla, jonka lähtölaukaus nähtiin Habitaressa Helsingissä, kun Janne Liias Puuteollisuusyrittäjistä ja Salla Heinänen Ornamosta julkistivat Suomalainen huonekalu -suunnittelukilpailun ympäristöministeriön osastolla. Sekä Liias että Heinänen uskovat suomalaiseen huonekaluteollisuuteen. Vaikka volyymiin perustuva tuotanto on Suomesta osittain siirtynytkin ulkomaille, erottuvat muotoiluun, suunnitteluun ja kokonaisvaltaiseen palveluun panostavat yritykset edukseen. Puumessujen avajaisissa Janne Liias julisti vuoden 2020 Puun vuodeksi ja vastaa julistukseensa itse järjestämällä tai olemalla mukana lukuisissa alaa eteenpäin viemissä tilaisuuksissa ja hankkeissa ensi vuoden aikana. Aika näyttää lisääkö se euroja valmistajan taskuun.

Lähellä tuotettujen puisten huonekalujen, kiintokalusteiden, pintojen ja rakennusten menekin soisi kasvavan Suomessa, mutta myös rajojen ulkopuolellekin. Sillä yhä useammat tutkimukset todistavat kiistatta puun terveysvaikutuksia. Puu myös sitoo hiiltä, joten se on ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Myös siksi, että se on kestävä.

Puun terveysvaikutuksia tutkitaan yhä enemmän. Tutkimusten perusteella on saatu selville, että puuaines sisältää ominaisuuksia, jotka vähentävät ihmisen stressitasoa ja lievittävät jopa tulehduksia. Kaiken kaikkiaan puun positiivinen vaikutus huonetilaan, akustiikkaan, kosteus- ja lämpöpuskurointiin sekä antibakteerisuuteen on merkittävä. Puun monipuolisista terveysvaikutuksista kertoo Emeritus professori TkT Puutuotetekniikka Matti Kairi artikkelissamme.

Keittiö on kodin huoneista se, jonka merkitys pysyy, vaikka pienten asuntojen aamiaiskaappi -tyyppiset ratkaisut lisääntyvät koko ajan, myös perinteinen keittiö pitää vuodesta toiseen pintansa. Juuri keittiö ja sen kalusteet ovat se osio kodissa, jossa uusi tekniikka ja toiminnalliset ratkaisut näkyvät parhaiten. Uudisrakentamisen sanotaan hiipuvan, korjausrakentamista meillä löytyy senkin edestä. Se tuo kalustemarkkinoille lisää mahdollisuuksia. Keittiö ja kaluste on tämän lehden pääteema.

 

Tuula Uitto,

päätoimittaja