Kehittyminen puutuotealan monipuoliseksi osaajaksi vaatii usean vuoden työkokemuksen. 

Kehittyminen puutuotealan monipuoliseksi osaajaksi vaatii usean vuoden työkokemuksen. 

Puutuotealan koulutuksen puutteita paikataan yrityksissä – Siparila aloittaa rekrytointikoulutuksen kaikilla tehtaillaan

Siparila järjestää rekrytointikoulutuksen lääkkeeksi puutuoteteollisuutta vaivanneeseen osaajapulaan. Koulutukseen valitaan 16 työssäoppijaa, joille on luvassa opintojen päätteeksi vakituinen työpaikka. 

Maakunnissa toimivilla puutuoteteollisuuden yrityksillä on vaikeuksia saada riittävän koulutettua työvoimaa tehtailleen. Osaajapula huomattiin viime syksynä myös neljällä paikkakunnalla toimivalla Siparilalla, kun kaikkia avoimia työpaikkoja ei saatu täytettyä. Puutuotealan viennin kasvu ja vaikea rekrytointitilanne ovat yrityksille hankala yhdistelmä.

– Avustaviin hommiin tekijät kyllä saadaan, mutta alan ammattitaitoa vaativiin tehtäviin osaajat ovat kiven alla, kertoo Siparilan Vaajakosken tehdaspäällikkö Simo Elorinne.

Takavuosien koulutuksen alasajo näkyy nyt

Syy osaajapulaan löytyy aiempina vuosina tehdyistä koulutuspaikkojen leikkauksista. Ammatillisen tutkinnon koulutuspaikat on puolittuneet aiemmasta. Monet puutuotealan huippuosaajat lähentelevät eläkeikää, jolloin osaamisen siirtämisellä on jo kiire.

– Ammattitaidon oppii työtä tehdessä, kun asenne on kohdallaan ja kiinnostusta riittää erilaisia tehtäviä kohtaan. Teollinen tuotanto vaatii laiteosaamista ja ymmärrystä teollisesta prosessista. Näitä oppeja ei välttämättä koulussa saa, pohtii Elorinne.

Kesäkuun alussa Siparilalla käynnistyvä rekrytointikoulutus toteutetaan neljällä tehtaalla rinnakkain. Yhteistyökumppaneina ovat TE-toimisto, ELY-keskus ja VMP Varamiespalvelu.

Teollista pintakäsittelyä ja tuotannon osaajia

Siparila valmistaa valmiiksi käsiteltyjä, asennusvalmiita puurakennustuotteita. Tuotannossa tarvitaan höyläreitä sekä teollisen pintakäsittelyn osaajia. Höylärin ammattitaitoon kuuluu vahva puumateriaalin ja terätekniikan tuntemus sekä laiteosaaminen. Pintakäsittelyn osaajien tulee hallita ruisku- ja vakuumilaitteiden käyttö.

– Tällä hetkellä ainoa mahdollisuus on kouluttaa osaajat itse, sillä kouluissa ei juurikaan opeteta teollista maalausta. Vaikka tuotanto on teollinen prosessi, niin silti lopputulos on hyvin pitkälti kiinni työntekijöiden puunkäsittelyn ja pintakäsittelyn osaamisesta, Elorinne sanoo.

Ammattilainen on työnsä paras osaaja

Kehittyminen puutuotealan ammattilaiseksi vaatii usean vuoden työkokemuksen. Siparilalla ammattilaisten arvostus näkyy yrityskulttuurissa ja työnjohtamisessa. Siparilan työntekijät työskentelevät itsenäisesti ja voivat tehdä esimerkiksi työjärjestykseen liittyviä päätöksiä näkemyksensä mukaisesti.

– Itseohjautuvuus työssä edellyttää positiivista asennetta ja vastuunkantoa. Toisaalta mahdollisuus vaikuttaa työhön saa työntekijät sitoutumaan paremmin työpaikkaansa, toteaa Elorinne.

Rekrytointikoulutuksen tavoitteena on saada tehtaille pysyvää osaamista ja työvoimaa.  Kaikille koulutukseen osallistuville on luvassa vakituinen työpaikka Siparilalla.


Lisätietoja:

Simo Elorinne 
Siparila Oy, tehdaspäällikkö
simo.elorinne@siparila.fi
+358 44 755 7858

Juha Sojakka
Siparila Oy, toimitusjohtaja
juha.sojakka@siparila.fi
+358 44 333 4610


Siparila on vuonna 2003 perustettu suomalainen perheyritys, joka valmistaa aidosta puusta koteihin ja julkisiin tiloihin ulkoverhous- ja sisäverhouspaneeleita, listoja sekä liimalevyjä. Siparila kehittää puusta ratkaisuja, jotka säästävät aikaa ja kokonaiskuluja rakentajilta tekemällä puutuotteet tehdasoloissa täysin valmiiksi pintakäsittelyä myöden. Siparilan asiakkaita ovat rakennusliikkeet, rautakaupat, arkkitehdit sekä omatoimiset rakentajat. Siparilan tehtaat sijaitsevat Vaajakoskella, Parkanossa, Kajaanissa ja Myllykoskella. Siparila työllistää 130 puualan ammattilaista ja sen liikevaihto on 34,5 miljoonaa euroa.