Kainuun uusi sairaala saa modernit puujulkisivut

Kainuun uusi sairaala saa modernit puujulkisivut

Pyhännän Rakennustuote Oy toimittaa Kainuaan, Kainuun tulevaan keskussairaalaan puiset ulkoseinä- ja räystäselementit. Puisiin elementteihin päädyttiin kustannus- ja estetiikkasyistä sekä asentamisen helppouden vuoksi. Kainua on ensimmäinen sairaala, jossa käytetään puisia elementtejä.

– Tämä on suurimpia tasoelementtikauppojamme. Toimitettavien elementtien määrä on jopa viisinkertainen keskimääräisiin hankkeisiin verrattuna. Mutta ainutlaatuinen on kohdekin, varsinainen Kainuun maamerkki, toteaa toimitusjohtaja Markku Koivuniemi.

Ulkoseinäelementtejä sairaalaan menee noin 10 000 neliötä ja räystäselementtejä noin 2400 neliötä. Ikkunoita elementeissä on noin 670 kappaletta. Ensimmäisen vaiheen toimitukset alkavat Hartolan tehtaalta elokuussa ja kestävät vuoden 2018 helmikuuhun. Toisen vaiheet toimitukset alkavat talvella 2019.

– Kilpailutimme toimijat ja valinnassa vaikuttivat kustannukset, referenssit ja erityisesti toimintavarmuus, sillä elementtien määrä on mittava, kertoo työmaapäällikkö Jukka Lintunen Skanskasta.

Urakoitsijat otettiin mukaan varhaisessa vaiheessa hakemaan vaihtoehtoja joka osa-alueelle. Toimijaosaaminen haluttiin mukaan, jotta saatiin tuotettua kerralla oikeanlaiset ratkaisut.
– Elementintekijän näkökulmana korostimme muun muassa sitä, että elementtien teollinen tuotanto vaatii teknisten ratkaisujen hiomista niin, että linjasto saadaan kulkemaan jouhevasti. Siten saadaan aikaan kustannustehokkuutta, toteaa Koivuniemi.

Puurakentamista on väillä moitittu kalliiksi, mutta Kainuassa teollisesti automaattilinjalla toteutetut elementit todettiin kustannustehokkaiksi.

– Puujulkisivulla on ehkä hieman tiheämpi huoltoväli betoniin verrattuna, mutta jokaista julkisivua pitää joka tapauksessa huoltaa. Olemme laskeneet, että puu on kilpailukykyinen materiaali, kun mietitään pitkällä tähtäimellä rakennuksen elinkaarikustannuksia, korostaa Lintunen.
Lintunen toivoo, että Kainuasta tulee kannustava esimerkki julkiselle rakentamiselle kun huomataan, että puuta on nyt uskallettu käyttää myös tällaisessa kohteessa.

– Uskomme, että puu tuo sairaalahankkeen julkisivuun myös arkkitehtuurisesti hyvän kokonaisuuden, toteaa Lintunen.

Kainua-sairaalan rakentaminen käynnistyi helmikuun alussa maanrakennustöillä. Työt saadaan päätökseen vuoden 2021 syksyllä. Sairaala rakennetaan ns. allianssihankkeena eli yhteistoiminnallisella toteutusmallilla, jossa hankkeen keskeiset osapuolet vastaavat suunnittelusta ja toteuttamisesta yhdessä. Allianssilla pyritään vastaamaan rakentamisen nykyisiin ongelmiin kuten laatuongelmiin ja kustannusylityksiin.

Teksti ja kuva:
Kainua – Kainuun uusi sairaala -allianssi