Biesse Tech Tour Penopen asiakasmatka koneiden kotimaahan

Joka toinen vuosi Penope kerää asiakkaansa ja vie heidät italialaisten päämiestensä valmistamien koneiden alkulähteille. Asiakasmatkoja on tehty jo kymmenen kertaa. Tänä vuonna mukana matkalla oli 30 puusepänteollisuusyritystä Suomesta. Ohjelma oli suunniteltu tarkkaan. Mukana oli vierailua ja ”koulutusta” Biessen tehtailla sekä referenssikohteita paikallisissa yrityksissä, joissa oli mahdollisuus nähdä Biessen koneiden toimintaa käytännössä. Penope toimii Biessen levykalusteteollisuudessa käytettävien koneiden ja laitteiden edustajana Suomessa.

BMT nykyaikainen tehdaskokonaisuus

Ensimmäisen päivän referenssikohteita olivat Torneria Adriatica ja BMT, joissa molemmissa tehtiin kalustekomponentteja lähialueen markkinoille. Erityisesti mieleen jäi BMT tehdasvierailu, jossa koko linjasto oli automatisoitu. BMT oli hyvin organisoitu uusi tuotantolinjasto. Automatisoitu varasto, Rover B nestaus. Rover B sarja on suunniteltu levykaluste- ja massiivipuukomponenttien valmistamiseksi. Rover B sarjasta voidaan rakentaa viisi erilaista kokoonpanoa. Erikoisuutena kaksi Y-akselia, joka mahdollistaa kahden työkappaleen samanaikaisen koneistamisen, tai työkalunvaihdon toiseen jyrsimeen toisen koneistuksen aikana.

– Porttaali rakenne, jossa kaksois X-akseli; veto ja ohjaus rungon molemmin puolin mahdollistaa maksimaaliset nopeudet sekä työstöissä että vapaaliikkeissä, esitteli matkan isäntänä toimiva ja tuotevastaavana Penopella työskentelevä Antti Rannos vierailijoille. Nestauksen jälkeen kappaleet menivät Biesseedge Stream -reunalistoitusautomaattiin, jota hoitaa yksi mies. Käytännössä BMT:llä oli töissä viisi miestä. Biesseedge Stream käsittää yksi-, ja kaksipuoliset reunalistoitusautomaatit, yksittäis-, ja linjakäyttöön.

– Koneeseen asennetaan työstöyksiköitä kunkin asiakkaan tarpeen mukaan. Käytettävät reunamateriaalit rullassa 0,3 – 3 mm ja listoina max. 20 mm, Rannos avasi lisää vieraille. Käytännössä koko linjasto oli lähes automatisoitu. Kohde kiinnosti suomalaisia puusepänteollisuusyrittäjiä, sillä Rover B mahdollistaa tuotteisen valmistamisen tilausten mukaan yksilöllisesti.

 15 000 levyä tunnissa

Mielenkiintoinen referenssikohde oli myös vierailu Grottarolin tehtaalle. Halli, jossa linjaston pituus on 40 metriä, tuottaa levytavaraa 15 000 kappaletta tunnissa. Äkkiä laskettuna 14 kuutiota tunnissa, mikä tekee 300 kuutiota päivään, eli noin 3000 kaappia päivässä. Kaikille tuli heti mieleen, että asiakas on IKEA, mutta vaikka Italiassa tehdäänkin paljon alihankintaa Ikealle, niin nämä tuotteet tehtaanjohtajan sanoja lainaten – menivät suoraan ympärille olevalle alueelle. Toisaalta, jos Italiassa on 60 miljoonaa asukasta, niin, kyllä sinne muutama kalustettava keittiökin mahtuu.

 Tech Center Biesse

Toinen matkapäivä alkoi harmaan sumuisessa kelissä, mutta vain sään puolesta. Muuten päivä oli alusta lähtien täynnä tietoa, tekniikkaa, tapahtumia ja koneita. Biesse presentaatio järjestettiin Biessen Tech Centerin auditoriossa.

Muutamia lukuja puuntyöstökoneita valmistavasta Biesse-konsernista. Emoyhtiön lisäksi Biessellä on 9 tytäryhtiötä ja tuotantolaitosta. Yhteensä 14 miljoonaa vuodessa käytetään pelkästään tutkimus- ja kehitystyöhön, patentteja yhtiöllä on yli 200, 37 osastoa, 300 sivukonttoria/agenttia tai alihankkijaa, joista Penope on yksi. Asiakkaita on 120 maassa, yhteensä Biesse työllistää noin 4000 henkeä.
Biesse Wood Division on osa Biesse konsernia. Wood Division työllistää maailmanlaajuisesti noin 2100 henkilöä. Tuotantotilaa Pesarossa, Italiassa on yli 120.000 neliömetriä. Perustamisestaan, vuodesta 1969 lähtien, Biesse Group on kasvanut nopeasti ja vahvistanut asemaansa kansainvälisenä toimijana liikekumppaneidensa avulla. Biesse Wood Divisionissa on kuusi tuotemerkkiä, joilla kullakin on oma kokemuksensa ja historiansa. Tämä synergia antaa Biesse Groupin tuotekehitykselle mahdollisuuden vastata markkinoiden haasteisiin.

Teksti ja kuvat: Tuula Uitto