Vuoden 2018 Puupalkinto Tuupalan alakoululle ja päiväkodille

Vuoden 2018 Puupalkinnon saa Tuupalan alakoulu ja päiväkoti, jonka arkkitehtisuunnittelusta vastaa alt Arkkitehdit Oy / Antti Karsikas ja Arkkitehtitoimisto Karsikas Oy / Martti Karsikas.

Palkintoperusteena tuomaristo toteaa seuraavaa:

”Tuupalan ala-aste ja päiväkoti Kuhmossa on Suomen ensimmäinen CLT-rakenteinen koulu- ja päiväkotirakennus. Rakennuksen arkkitehtuuri on varmaotteista ja mieleenpainuvaa. Rakennuksella on voimakas identiteetti. Korkeat katot ja niiden alle kätkeytyvät aulat antavat rakennukselle sen ilmeen ja tekevät siitä helpon käyttää. Talon tunnistaa sen kaikista tiloista. Kaunis liikuntasali toimii myös Kuhmon kamarimusiikki juhlien konserttisalina. Puun tuntu on talossa vahvasti läsnä sekä ulkona että sisällä.

Rakennuksen toteutus paikallisin voimin korkealla laatutasolla on hieno esimerkki suomalaisesta rakentamisen osaamisesta. Avoin tiedotus hankkeesta sen rakennusaikana ja valmistuttua ovat olleet esimerkillisiä. Hanketta voidaan pitää monella tapaa onnistuneena julkisen puurakentamisen suunnannäyttäjänä ja edistäjänä.”

Voittaneen työn toteutukseen ovat osallistuneet seuraavat tahot:

  • Rakennuttaja/Tilaaja: Kuhmon kaupunki, hankevastaava Markku Pääkkönen
  • Arkkitehtisuunnittelu: alt Arkkitehdit Oy / Antti Karsikas
  • Pääsuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Karsikas Oy / Martti Karsikas
  • Rakennesuunnittelu: Suunnittelu Laukka Oy / Heikki Ainasoja
  • Urakoitsija: Rakennusliike Kuoma Oy, vastaava mestari Mauri Pulkkinen
  • Puuosien toimittajat: Keminmaan Puurakenne Oy, Kuhmon AA-Puu Oy, Oy CrossLam Kuhmo Ltd, Versowood Oy

 

Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Puupalkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen. Nyt myönnettävä palkinto on järjestyksessä kahdeskymmenesensimmäinen. Palkinnon myöntää Puuinfo.

Puupalkintoa jakaessaan tuomaristo kiinnittää erityistä huomiota kohteen arkkitehtoniseen laatuun, puun käytön innovatiivisuuteen sekä kohteen yleiseen huomioarvoon.

Vuoden 2018 palkintolautakuntaan kuuluivat Puulehden päätoimittaja Mikko Viljakainen ja Puulehden toimituskuntaan kuuluvat Hilppa Iittiläinen ja Kirsi Pellinen.

Aikaisemmin puupalkinto on myönnetty seuraaville kohteille:

2017 Niemenharjun matkailukeskus, Puu 1/17
2016 Pudasjärven hirsikampus, Puu 3/16
2015 As Oy Jyväskylän Puukuokka 1, Jyväskylä Puu 3/15
2014 Serlachiuksen taidemuseon Gösta-paviljonki, Mänttä Puu 3/14
2013 Suomen luontokeskus Haltia, Espoo Puu 3/13
2012 PUUERA Puukerrostalo, Vierumäki, Puu 1/12
2011 Metsähallituksen toimitalo ja tiedekeskus Pilke, Rovaniemi, Puu 1/11
2010 Luukku -talo, Aalto-yliopiston Luukku-team, Puu 3/10
2009 Seurasaaren ulkomuseon rakennuskonservointikeskus, Helsinki, Puu 1/10
2008 Porvoon tuomiokirkon jälleenrakennustyö Puu 1/07 ja 3/08
2007 Talo Kotilo, Espoo, Puu 3/06 ja 2/07
2006 Toimistotalo FMO Tapiola, Espoo, Puu 4/05 ja 3/06
2005 Metla-talo, Joensuu, Puu 1/05 ja 3/05
2004 Laajasalon kirkko, Helsinki. Puu 1/04 ja 3/04 ja Aurinkorinteen puutaloalue, Espoo, Puu 3/04
2003 Puu-Linnanmaan alue, Oulu, Puu 2/03
2002 Kierikkikeskus, Yli-Ii, Puu 2/02 ja Sibeliustalo, Lahti, Puu 1/00 ja 3/00
2000 Vihantasalmen silta, Mäntyharju, Puu 2/00
1998 Viikin puukerrostaloalue, Helsinki, Puu 3/97
1996 Leirintäalueen vastaanottorakennus, Taivalkoski Puu 2/95
1994 Metsolan ala-asteen koulu, Helsinki, Puu 1/93

Rehome – uudet oivaltavat hätämajoitusratkaisut

Muotoiluinstituutin nuorten muotoilijoiden Rehome-mallisto 7.–29. marraskuuta Pro Puu –galleriassa,
osoitteessa Satamakatu 2 A, 15140 Lahti
(Avoinna: ma-pe 10-17, la 10-14)

Lehdistötilaisuus tiistaina 6. marraskuuta klo 14.00
Avajaiset tiistaina 6. marraskuuta klo 18.00

Vuonna 2015 Eurooppaa koetteli ennenkokematon pakolaisaalto. Lahdessa tilanne konkretisoitui Hennalan tyhjäksi jääneellä kasarmialueellä, jonne järjestettiin hätämajoitus sadoille kotimaansa
jättämään joutuneille. Syntyi ajatus haastaa muotoilun opiskelijat kehittämään ratkaisuja äkillisesti syntyneeseen yllättävään tarpeeseen. Primääritarpeiden tyydyttäminen eli nukkuminen, säilytys ja yksityisyys asetettiin suunnittelun lähtökohdiksi ja syntyi Rehome-mallisto, joka edustaa ylpeästi suomalaisen nuoren muotoilun vastuullista ajattelua ja vastaa hätämajoituksen kaltaisiin sosiaalisiin tarpeisiin.

Nopeat, edulliset ja helposti ilman työkaluja koottavat huonekalut tarjoavat logistisesti kevyen ja vaivattoman ratkaisun hätämajoitukseen. Vastuullisuusnäkökulma toteutuu materiaalivalinnoissa, sillä vaikka aaltopahvi ja vaneri eivät huonekalumateriaaleina olekaan ikuisia, ne tarjoavat äkilliseen tarpeeseen järkevän, kustannustehokkaan sekä ympäristöystävällisen ratkaisun. Tuotteet valmistetaan kuitu- ja biopohjaisista kotimaisista materiaaleista, jotka voidaan joko kierrättää tai polttaa energiaksi. Itse tuotantoprosessit ovat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia.

Nyt Pro Puu –galleria esittelee kymmenen tuotekonseptia alkuperäiskokoonpanossaan. Kansainvälistä kiinnostusta herättänyt mallisto on nähty tätä ennen mm. Habitare-messuilla 2017 ja 100 000 kävijän Milanon Salone del Mobile –huonekalumessuilla viime keväänä, jolloin merkittävät alan julkaisut Dezeen.com ja Arcdaily.com noteerasivat Rehome-malliston. Rehomen tarina on vasta alussa, sillä malliston jatkokehitys ja –testaus sekä kansainvälinen kaupallistaminen mahdollistuu Euroopan aluekehitysrahaston tuella: Rehome – väliaikaisen asumisen ja hätämajoituksen kalusteratkaisujen globaali liiketoimintapotentiaali –hanke käynnistyi 1.8. ja päättyy vuoden 2020 lopussa. Hallinnoija on Lahden ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana toimii Lappeenrannan teknillinen yliopisto


Lisätietoja:

Emma Sivusalo
muotoilun opiskelija
+ 358 40 2187 106
emmasivusalo@gmail.com
Katariina Mäenpää
projektipäällikkö
+358 44 708 50 39
katariina.maenpaa@lamk.fi
Vesa Damski
lehtori, muotoilun asiantuntija
+358 44 708 15 18,
vesa.damski@lamk.fi
www.rehomefurniture.com
www.facebook.com/rehome18
www.instagram.com/rehome2018
#rehome18

Rehome-yhteistyössä mukana ovat Stora Enso, Isku-yhtymä Oy, Korvenranta sekä ER-Pahvityö Oy.
Rehome kiittää Askon Säätiötä näyttelyn tukemisesta.

Vuoden puutavarakauppias 2018 on Seppo Kouvonen Starkilta

Vuoden Puutavarakauppias on STARKin Seppo Kouvonen

Starkin Seppo Kouvonen valittiin valtakunnallisilla Puumarkkinapäivillä 2.11. Vuoden Puutavarakauppiaaksi. Valinnan suoritti Suomen Puutavara- ja Rakennustarvikekauppiasyhdistys SPY ry jo 23. kertaa. Valintakriteereissä painotettiin Kouvosen pitkää ja ansiokasta uraa puutuotekaupassa.

 

– Oli hienoa kuulla valinnasta. Olemme ylpeitä Starkin vahvasta alan osaamisesta, ja Seppo Kouvonen edustaa tuota osaamista ”viimeistä puun syytä myöten”. Kouvonen on tehnyt 20 vuoden uran Starkissa, toimien tuona aikana aktiivisesti puutuotekaupan kehittämisessä. Hän on hyvin verkostoitunut ja tuntee sidosryhmät toimitusketjun alkupäästä asiakkaisiin saakka”, toteaa Starkin toimitusjohtaja Harri Päiväniemi.

Kouvonen on koulutukseltaan puuinsinööri ja työskennellyt Starkissa vuodesta 1999 lähtien, toimien puutuotekaupan kehittämisessä. Tällä hetkellä hän vastaa STARK Suomen lisäksi STARKGroupin puukaupan ostoista Ruotsiin ja Tanskan maayhtiöiden ketjuihin Senior Sourcing Managerin tehtävässä.

– Stark on Suomen suurin puu- ja levytuotteiden tukku- ja vähittäismyyntiliike. Pidän urani eräänä tärkeimpänä jaksona aikaa, jona hyvällä suunnittelulla ja systemaattisella, pitkäjänteisellä työllä haimme puukaupan johtajuutta Suomen markkinoilla, ja saavutimme sen vuonna 2012. Puukeskuksen oston jälkeen puutavarakaupan osuus koko STARK Suomen liikevaihdosta kasvoi tietysti vielä entisestään, kertoo Kouvonen.

Puurakentaminen on nyt hyvässä nosteessa. Puussa rakennusmateriaalina on paljon erilaisia käyttökohteita. Se on monikäyttöinen ja lämmin, täysin kierrätettävä materiaali. Asiakkaiden tarpeiden muuttumisen myötä kaupan on kuitenkin arvioitava, miten se tuottaa puurakentamisen kasvusta lisäarvoa.

– Näen digitaalisen verkkokaupan kehittämisen eräänä lähivuosien suurimmista mahdollisuuksista alalla. Puutavarakaupan pitää luoda yhdessä eri toimijoiden kanssa uusia tuotteita ja ratkaisuja, tarjota asiantuntevaa palvelua, sekä laajaa ja laadukasta valikoimaa niin kuluttajille kuin ammattirakentamiseen. Mahdollisuuksia näen tuotevalikoiman kehittämisessä profiililtaan ja pinnoiltaan julkisiin tiloihin helpommin soveltuviksi, toteaa Vuoden Puutavarakauppias 2018.


Yhteyshenkilöt

Harri Päiväniemi
Toimitusjohtaja
puh. 040 643 1800

Seppo Kouvonen
Senior Sourcing Manager
puh. 050 552 2648