Minikoti on muotoilun maailma pienoiskoossa

Helsingin Sanomat kertoi lokakuun alussa nuoren naisen itse rakentamasta 20 000 euron pikkukodista. Talonsa myös itse suunnitellut rakentaja kertoi halunneensa, että koti seuraisi hänen liikkuvaa elämäntyyliään, minkä vuoksi hän rakensi sen trailerin päälle. Teollisen muotoilun on sanottu olevan sovellettua taidetta, joka ottaa huomioon esteettiset, kaupalliset ja taloudelliset tekijät. Tarkemmin minikotiprojektiin tutustuessani huomasin, että siinä oikeastaan kiteytyy paljon nykyajan muotoiluajattelusta.

Ensimmäiseksi kiinnitin huomiota tiedon avoimeen jakamiseen. Ideoita ja ammattitaitoa ei enää haluta pitää harvan ja valikoidun joukon salaisena tietona, vaan prosessit ja ideat jaetaan avoimesti. Koko prosessi on dokumentoitu verkkoon tarkoituksena tarjota vinkkejä muille vastaavaa taloa rakentaville. Sen sijaan, että suunnittelija olisi pitänyt kaikki piirustukset salassa, hän haastoi seuraajat sekä asiasta kiinnostuneet ammattilaiset muotoiluprosessiin mukaan.

Pyörillä kulkevaan pikkukotiin oli valittu tarkasti mukana kulkevat kalusteet ja tavarat. Turhan tavaramäärän karsiminen ja konmarismi ovat myös osa laajempaa kuluttajatrendiä. Elämänhallintaa pyritään lisäämään vähentämällä ympärillä olevaa tavarakuormaa. Keskittyminen halutaan suunnata ihmissuhteisiin ja kodin ulkopuoliseen maailmaan. Tätä voisi kutsua elämäntyylin muotoiluksi.

Pienistä ja yksineläville sopivista asunnoista on varsinkin pääkaupunkiseudulla suurin pula. Pyörillä liikkuva koti haastaakin nykyisen kaupunkisuunnittelun. Ehkä joku Helsingin kehyskunnista voisi kaavoittaa liikuteltaville minikodeille oman alueensa, mikä houkuttelisi uusia samanhenkisiä asukkaita yhteisöksi. Suurien työnantajien siirtyessä toisaalle myös kodit voisivat siirtyä mukana. Nykyisin kalliit omakotitalot jäävät maakunnissa tyhjilleen paperitehtaiden sulkeutuessa.

Ekologisesti kestävästä muotoilusta on puhuttu viimeisen vuosikymmenen aikana paljon ja syystäkin. Hiilijalanjälkeämme täällä kylmässä pohjoisessa suurentaa erityisesti matkustaminen sekä asuminen. Minitalo pienentää omalta osaltaan molempia. Matkustus vähenee, sillä asukas voi asua lähempänä työ- ja elinyhteisöään. Lisäksi pienen talon rakentaminen ja lämmittäminen kuormittavat ympäristöä vähän.

Mikä ulkoapäin aluksi näytti vain ahtaalta laatikolta renkaiden päällä, kätkee lopulta sisälleen aikamoisen määrän filosofiaa asumisesta ja elämästä ylipäätään. Ehkä tulevaisuudessa saamme matkailuvaunujen lisäksi teitämme ilostuttamaan matkailukodit?

Tuukka Virkkilä - Makuuhuoneen ammattilainen

Tuukka Virkkilä
-Makuuhuoneen ammattilainen

nukkuville.fi