Ei kukaan ole seppä syntyjänsä

Luin hiljattain mainion kirjan ”Outliers” kanadalaiselta Malcolm Gladwelliltä. Kirjailija tutki taustojen sekä olosuhteiden merkitystä eri alojen huippuosaajien menestykseen.

Bill Gatesille annettiin mahdollisuus käyttää ilta- ja yöaikaan yhtä maailman ensimmäisistä tietokoneista. Hän otti tilaisuudesta kaiken irti ja uhrasi yöunensa kehittäessään ohjelmointitaitojaan. The Beatles puolestaan soitti ennen läpimurtoaan uskomattomat 1200 livekeikkaa yhdessä, pääosan näistä hampurilaisissa yökerhoissa. Kun he olivat soittaneet kaikki tuntemansa kappaleet puhki, alkoi syntyä omia sävelmiä ja tarinan lopun tunnemmekin. Kuinka moni yhtye tänä päivänä yltää edes koko urallaan 1200 esiintymiseen yleisön edessä?

Lumilautailija Shaun White luki itse kyseisen “Outliers”- kirjan teini-iässä ja oivalsi, että hän voisi olla yksi kirjan esimerkeistä. Kaliforniaa ei yleisesti pidetä lumilautailun mekkana, mutta Shaun oivalsi, että hänellä on käytössä merkittävästi enemmän hyviä laskupäiviä jäisemmillä alueilla laskeviin kollegoihin verrattuna.

Kirjan esimerkit alleviivaavat vanhaa totuutta, todelliseksi mestariksi nouseminen vaatii 10 000 tuntia harjoittelua, oli ala mikä tahansa. Jos soittaa kitaraa tunnin päivässä, kestää 27 vuotta saada tuo tuntimäärä täyteen. On siis selvää, että yksi ihminen ei pysty olemaan kovin monessa asiassa huippuosaaja, eikä tämä toki ole tarpeenkaan.

Haastattelee ketä tahansa alansa kovimman kärjen edustajaa, sanovat he olleensa intohimonsa parissa pikkulapsesta asti. Innostus omaan juttuun on vienyt niin mukanaan, että heidän on ollut välillä vaikea keskittyä muuhun. Eikä siihen ole useinkaan tarvittu Mozartin isän opetusmetodeja, vaan erittäin kannustava sosiaalinen ympäristö, olosuhteet ja oma intohimo ovat riittäneet.

Puusepänalan koulutus on nykyään tukahdutettu tutkintoautomaatiksi leikkaamalla opettajien lähituntien määrää ankarasti ja tyhjentämällä opetussuunnitelma erikoistekniikoista. Näin ollen lapsuuden ja nuoruuden ympäristöllä ja kannustavalla ilmapiirillä on yhä suurempi merkitys tulevaisuudessa, jos haluamme nähdä kansainvälisestikin menestyviä kotimaisia alan kärkiä. Jos kotona ei ole tilaa rakentaa ”avaruussukkulaa” ja vanhempien asenne käsillä tekemiseen on kielteinen, on varmaa, että entistä koukuttavammaksi muuttuva sähköinen maailma ottaa voiton vapaa-ajan viettotapana.

Ei anneta aikuisten maailman sääntöjen estää lapsia ja nuoria uppoutumasta heidän intohimon kohteeseensa – lapsi on terve, kun se leikkii ja tulevaisuuden mestari, jos ei osaa lopettaa.

Tuukka Virkkilä - Makuuhuoneen ammattilainen

Tuukka Virkkilä
-Makuuhuoneen ammattilainen

nukkuville.fi