Nykyaikaisilla pintamateriaaleilla vanhaa kunnioittaen

Aalto-yliopisto – Töölö, entinen Kauppakorkeakoulu, on monelle tuttu arvorakennus. Sen kokonaisvaltaisessa remontissa haluttiin palauttaa rakennus 1950-luvun loistoonsa – ja lopputulos kunnioittaa hienosti alkuperäistä suunnittelua. Saneerauksen suunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto SARC, pääarkkitehtinä Erkki Ölander. Tänä päivänä tiloja käyttää Aalto EE liikkeenjohdon koulutukseen sekä kaikille avoinna oleva Ravintola Töölö.

Kun kyse on arvorakennuksesta, tärkeä tavoite on sovittaa vanhaa tyyliä toistava ilme uusilla tekniikoilla. Talotekniikkaa lisätään yleensä pintamateriaalien alle. Materiaaleissa tämä tarkoittaa usein korkeampia paloluokkia sekä parannettua akustiikkaa. Arvorakennusten pintamateriaalien valinnat ovat yhteistyötä – tyylin, historian ja materiaalien erikoistuntemusta. Suunnitteluun osallistuukin usein myös Museoviraston edustaja – kuten tässäkin kohteessa. Eri alojen ammattilaisten tietotaitoa tarvitaan hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Me Puucompilla olemme tottuneet ratkaisemaan haastavia materiaalikysymyksiä ja etsimään sopivia ratkaisluja. Töölön kampus on upea kokonaisuus, On hienoa, että rakennus on säästetty ja toteutettu nykyaikaisten vaatimusten mukaan käyttökohteeksi.

Viilupintaisia sisäverhouslevyjä hyvillä paloluokituksilla

Töölön kampus on upea esimerkki puun käytöstä sisäverhouksissa ja sen yhdistämistä vaaleisiin pintoihin.  Rakennus kuuluukin kansainväliseen Docomomo-rekisteriin eli modernin arkkitehtuurin suojelukohteisiin.*

Töölön kampukselle toimitimme Puucomp Premium -sisäverhouslevyjä sekä viilupintaisina että maalattuina . Osa viiluleyvistä on myös akustoitu, kuten Töölön kampuksen sisääntuloaulan alakaton puuviilupintaiset levyt. Akustiikan eron huomaa selvästi, jos siirtyy aulan korkeasta tilasta tuloaulan matalampaan tilaan, jossa ei ole akustiikkalevyjä käytetty.

Alakaton levyjen asettelumalli on ajan tyylin mukainen. Se tulee hyvin esiin levyjen piilokiinnityksellä sekä viilulevyihin tehdyillä viisteillä. Puucomp Premium -levyjen vahva rakenne mahdollistaa syvät ja kestävät viisteet – sekä piilokiinnityksen.

Töölön kampuksen upeassa puuverhoillussa juhlasalissa on osa levyistä uusittu – mutta mikä osa? Muutosta on vaikea huomata. Samoin toisen kerroksen aulan viilulevyt ovat Puucompin tuotantoa. Jokainen meistä voi vierailla myös Ravintola Töölössä, joka toimii entisen opiskelijaravintolan, Raflan, paikalla. Tyyli on toinen kuin ennen, mutta sopiva arvokkaammalle ravintolalle. Katto on osittain maalattua ja osittain puuviilupintaista sisäverhouslevyä. Levyt on valmistettu kohteeseen työmaamittojen mukaan valmiina levyinä. Onnistunut asennus on osa viimeisteltyä ilmettä.

Alkuperäiset arkkitehdit: Woldemar Baeckman ja Hugo Harmia. Sisustus on tärkeä osa tätä kohdetta. Sen  alkuperäisestä suunnittelusta vastasivat sisustusarkkitehdit Olli Borg, Ilmari Tapiovaara ja Maija Heikinheimo.


Lähteet: :https://www.aalto.fi/fi/toimipisteet/aalto-yliopisto-toolo

https://www.aalto.fi/fi/uutiset/aalto-yliopisto-toolo-rakennuksen-peruskorjaus-palautti-1950-luvun-hengen*