Hirsimökkien kysyntä on kovassa kasvussa – suojaisa tunnelma vetoaa, nostalgiset piilopirtit ovat taas arvossa

Suomalaiset kaipaavat nyt mökille: Kiinnostus vapaa-ajan asuntoihin ja mökkirakentamiseen on kasvanut voimakkaasti koronapandemian myötä. Suomen tunnetuimman hirsitalovalmistajan Honkarakenteen uunituoreiden talouslukujen mukaan liikevaihto Suomessa kasvoi viime vuonna 18%. Monet tutut arvot ovat palanneet, ja vapaa-ajan asunnolta halutaan nyt pesämäistä rauhaa ja yhteyttä luontoon.

Vastauksena mökkien nälkään Honkarakenne palautti huvilamallistoonsa kolme nostalgista ikisuosikkia uudistettuina. Perinteisten pyöröhirsien tilalla on raikas ulkoasu, ja suuret ikkunat yhdistävät sisätilan luontoon. Tallella ovat pyöröhirsimökkien lämminhenkisyys ja tehokas tilankäyttö.

”Vapaa-ajan rakentajat etsivät tällä hetkellä ennen kaikkea luontoyhteyttä”, sanoo Honkarakenteen pääarkkitehti Anne Mäkinen. ”Sisätilat avataan luontoon isojen ikkunoiden kautta ja huoneisiin luodaan näkymiä myös maiseman mielenkiintoisiin pienempiin yksityiskohtiin. Terasseille suunnitellaan mm. kesäkeittiöitä, paljuja ja uima-altaita. Välitiloihin ja toimintoihin sisä- ja ulkotilan rajalla kiinnitetään nyt huomiota. Vapaa-ajan asuminen tukee hyvinvointia.”

Hongan uutuushuviloiden juuret ovat takavuosien suosituissa Tähti-malleissa. Saimi, Aarni ja Naava on suunniteltu rakentajien toiveiden pohjalta ja niissä yhdistyvät suomalaisten toiveet vapaa-ajan asumiselle. Avaran tupakeittiön ja toimivien makuuneliöiden lisäksi nyt arvostetaan reiluja terasseja katon suojissa. Myös terassit avautuvat mökin kauneimpaan maisemaan. Mallit ovat pesämäisiä ja suojaisia – uuden ajan piilopirteissä muistuu mieleen lapsuuden mökkitunnelma.

Sisustussuunnittelija Laura Seppänen suosii ajattomuutta – ekologisen hirsikodin sisustusideat ovat kestäviä

Arkkitehtuurin pesämäisyys näkyy myös moderneissa hirsihuviloissa. Honkarakenteen uusi Halla mukailee kansainvälisesti suosittua kuorirakennetta. Talon virtaviivaisen kuoren sisään ja loivan katon alle jää suojaisa tila kulkureiteille ja terasseille.

Hallassa yhdistyvät selkeälinjaisen arkkitehtuurin ja ekologisen hirsitalon parhaat puolet. Yksitasoinen matala kuorimainen rakenne antaa poikkeuksellisen komeat raamit sisustussuunnittelulle”, sanoo Laura Seppänen, joka on luonut Hallaan ajattoman sisustuksen moodboardin.

Pintojen ja kalusteiden materiaalit, niiden tuntu, värit ja kuviot luovat sisätiloihin rauhaa ja tasapainoa, jotta ikkunapinnoista välittyvä maisema pysyy pääroolissa. Puun pariksi suunnittelija on valinnut eläväpintaista kiveä ja lämpimiä maan sävyjä. ”Suunnittelufilosofiassani painotan ekologisuutta, suosin kotimaista osaamista ja arvostan materiaaleja, jotka kestävät aikaa niin teknisesti kuin visuaalisestikin. Ajattomuudessa on kyse kokonaisuudesta. Siitä että rakennus, sen ympäristö ja kaikki kodin tilat pelaavat sisustuksellisesti hyvin yhteen”, Laura Seppänen sanoo.

Halla on samalla alku sisustussuunnittelijan ja Hongan pidemmälle yhteistyölle. ”Meillä on Hongan kanssa sama visio: luoda kauniita ja käytännöllisiä koteja suosien luonnonmateriaaleja”, hän kertoo. Seppänen tunnetaan myös tuoreesta some-ilmiöksi nousseesta aloitteestaan kehittää avoimuutta ja yhteistyötä rakennusalan toimijoiden välillä.

Hallan moodboard ja tammikuussa lanseerattu Honka Lux -huvilamallisto tarjoavat rakentajille kokonaisvaltaisempia näkökulmia sekä inspiraatiota ja tukea sisustamiseen. Honka Lux -mallistoon on suunniteltu kolme sisustuskonseptia niin, että sisätilat, rakennus ja luonto ovat eheästi yhtä. Lue lehdistötiedote Honka Luxista täällä.

Hirsi kasvattaa suosiotaan rakennusmateriaalina

Unelma suomalaisesta puusta rakennetusta hirsihuvilasta tai hirsiomakotitalosta näkyy Honkarakenteen viime vuoden tuloksessa: Pörssiin listautuneen perheyhtiön liikevaihto kasvoi kokonaisuudessaan 11 prosenttia. Kiinnostus hirteen rakennusmateriaalina on edelleen kasvanut. Suomen tilauskanta oli vuoden 2020 lopussa 44 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aikaisemmin. Hirsiosaamista maailmalle vievän yhtiön liikevaihdosta noin kaksi kolmannesta tulee Suomesta, ja reilun 60-vuotisen historiansa aikana Honkarakenne on toimittanut Suomeen ja maailmalle jo 85 000 hirsirakennusta. Pörssitiedote Honkarakenteen viime vuoden tuloksesta löytyy täältä.

Kotimainen puuelementtiosaaminen vauhdittaa puukerrostalorakentamista

Kotimainen puuelementtiosaaminen vauhdittaa puukerrostalorakentamista
– Helsinkiin valmistuva nelikerroksinen puutalo on osoitus kilpailukyvystä

Puukerrostalorakentamisen laatu ja kilpailukyky on tehnyt pitkän harppauksen kotimaisen puuelementtiosaamisen ansiosta. Alan tienraivaaja LapWall on noussut kuudessa vuodessa kerrostalojen puuelementtitoimittajien markkinajohtajaksi.

– Kerrostaloelementtikonseptimme on kehitetty taloihin, joihin tulee puusta 3 tai 4 kerrosta, LapWallin toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen kertoo.

– Tuemme tilaajaa jo suunnitteluvaiheessa, ja voimme toimittaa kaikki keskeiset puukerrostalojen rakentamisen osat vakiotuotteistamme. Meillä on tarjota toimivat ääni-, palo-, rakenne- ja arkkitehtuuriratkaisut eli olemme poistaneet esteet laadukkaiden puukerrostalojen kustannustehokkaalle toteuttamiselle, hän sanoo,

Helsingin Mellunmäessä on valmistumassa nelikerroksinen puukerrostalo, johon LapWall toimitti yli 500 elementtiä. Rakennuttaja Jaakko Niemi OikeaKoti Asunnoista kertoo yhteistyön alkaneen jo vuosia sitten useissa rivi- ja luhtitalokohteissa, ja nyt toteutetaan ensimmäistä puukerrostaloa. Puuelementtitoimittaja osallistui suunnitteluun jo hankkeen alusta alkaen, minkä ansiosta kokonaisuudesta saatiin toimiva ja kustannustehokas.

– Aiemmat yhteiset projektimme ovat hioneet toimintatavan ja roolituksen niin osuviksi, että puukerrostalo oli luonteva seuraava askel. Kun hanke lähti vauhdilla toteutukseen, Lapwallin reagointikyky, kapasiteetti ja toimitusvarmuus osoittivat arvonsa. Rakennesuunnittelusta tieto siirtyi nopeasti elementtisuunnitteluun. Sieltä palautuvat elementoinnin 3D-mallinnukset olivat puolestaan merkittävä apu rakennuksen kokonaisuuden ja sen osien tarkastelussa.

Muokattavat ja yhdisteltävät malliratkaisut

LapWallin Jarmo Pekkarinen kertoo, että yhtiön puukerrostalokonsepti sisältää muokattavia ja yhdisteltäviä malliratkaisuja erilaisille kerrostalotyypeille helpottaen puurakennesuunnittelua.

– Mallien hyödyntäminen ei merkitse tinkimistä arkkitehtuurista tai rakennuspaikan tarjoamista mahdollisuuksista. Elementit voidaan asentaa puu-, teräs- ja betonirakenteisiin. Esimerkiksi viisikerroksisen talon alin kerros voi olla betonista ja neljä muuta puurakenteisia, hän sanoo.

Yhtiö on vakiintunut rakennusliikkeiden luottokumppaniksi, sillä se on toimittanut kolmisenkymmentä puukerrostaloa yli kymmenelle asiakkaalle. Talot ovat korkeudeltaan kolmesta neljään kerrokseen, ja niiden toimitus on sisältänyt tyypillisesti kohteen kaikki elementit suunnitteluineen ja asennuksineen.

Lisätiedot:
Jarmo Pekkarinen, toimitusjohtaja, LapWall Oy, puh. 040 532 5694, jarmo.pekkarinen(at)lapwall.fi
www.lapwall.fi Kuvat: LapWall


Vuonna 2011 perustettu LapWall Oy on kotimainen puuelementtitoimittaja, jolla on laaja tuotevalikoima sekä nykyaikaiset tehtaat Pyhännällä ja Pälkäneellä. Lisäksi sillä on toimipisteet Oulussa ja Vantaalla. Yhtiön elementtituotanto on noin 450.000 m2 vuodessa, mikä tekee siitä volyymiltaan Euroopan suurimman valmistajan. Vuonna 2019 yhtiön liikevaihto oli 33 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä noin 120.

KEITELEEN KUMMISEDÄT PALAAVAT KEITELEEN KYLÄNRAITILLE

Keiteleen kuntakeskustaan valmistuu kesään mennessä Kylänraitti AR- polku, jossa pääsee perehtymään paikkakunnan historiaan, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Lisätyn todellisuuden (AR) myötä kuntalaiset ja matkalaiset pääsevät tutustumaan muun muassa Keiteleen kummisetiin ja kunnan kehitystarinaan. Lisäksi reitin varrella esitellään Keiteleen kuntakeskustan tulevaisuusvisiota, jonka kantava teema on puurakentaminen.

Savonia AMK – opiskelijat toteuttivat syksyllä 2020 Keiteleen kunnalle kolme projektityötä, joiden tavoitteena oli visioida ja suunnitella Keiteleen kuntakeskustan tulevaisuutta puurakentamiseen nojaten. Nämä projektityöt tulevat vahvasti esille myös kesällä valmistuvalle AR – polulle.

– Savonia AMK – projektiryhmät tekivät syksyllä erinomaista työtä kunnan toimeksiantojen pohjalta. AR – polun tavoitteena on herättää kuntalaiskeskustelua kunnan kehittämisestä uudella tavalla. Samalla AR – polku toimii mainiona oppimisympäristönä lapsille ja nuorille sekä tukee myös kunnan markkinointityötä ja positiivista kuntakuvaa. Tuleva AR – polku tulee olemaan ainutlaatuinen elämys, lupaa Keiteleen kunnanjohtaja Juha-Pekka Rusanen.

Näkyvimpänä Keiteleen tulevaisuusvisiossa on puuhybridikerrostalon rakentaminen vanhan kunnantalon paikalle. Puuhybridikerrostaloon on suunniteltu mm. tulevaisuuden kunnantoimisto, etätyö- ja opiskelutiloja, omistus- ja vuokra-asuntoja ja liiketiloja. Lisäksi kuntosalin mahdollisuutta mietitään. Keiteleen kunta jatkaa puuhybridikerrostalon ideointia yhteistyössä Savonia AMK:n kanssa opinnäytetyön muodossa.

Keiteleen kunta tekee AR-reittiä yhteistyössä E-kunta hankkeen, Keitele-Seuran, Keiteleen Kameraseuran ja Savonia Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa. AR – polun toteuttajana toimii Salmi Platform. Keiteleen Kylänraitti AR – polku valmistuu Äyräpääntien varrelle. Reitti tulee sisältämään kuusi lokaatiota aina Wanhalta Meijeriltä Rajakivelle saakka.


LISÄTIETOJA:

Juha-Pekka Rusanen
Keiteleen kunnanjohtaja

+ 358 50 355 5393
juha-pekka.rusanen@keitele.fi

www.keitele.fi

Savonlinnaan nousee huipputason massiivipuu- ja hybridirakentamisen koelaboratorio

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus päätti 17.12.2020 lähteä mukaan hankkeeseen, jossa Savonlinnan Teknologiapuisto Nohevaan rakennetaan massiivipuu- ja hybridirakentamisen laboratorio. Laboratorion valmistuessa vuonna 2023 Suomeen syntyy maakunnallisen yhteistyön ansiosta ainutlaatuinen puurakentamisen tutkimus- ja kehitysympäristö. Kokonaisuudessaan investoinnin suuruus on noin 15 milj. euroa.

Massiivipuu- ja hybridirakentamisen laboratorio vahvistaa mekaanisen puurakentamisen teollisuutta, alan innovaatiotoimintaa ja yritysten tuotekehitystä ja kansainvälistymistä. Se lisää myös Xamkin teollisen puurakentamisen koulutuksen osaamista sekä toteuttaa maan hallituksen asettamia tavoitteita, jotka tähtäävät ilmastonmuutoksen torjuntaan, hiilineutraalisuuteen ja puurakentamisen lisäämisen. Vähähiilisen rakentamisen osalta Xamk tavoittelee jalansijaa myös kansainvälisissä tutkimus- ja innovaatioverkostoissa.

– Uusi laboratorio täydentää teknologiapuiston kokonaisuudeksi, jossa näkyy koko puun arvoketju taimesta teollisuustuotteiksi. Teknologiapuistossa toimivat jo puun kuidun jalostamista kehittävä Xamkin Kuitulaboratorio ja metsäpuiden kasvullista lisäystä tutkiva Luonnonvarakeskuksen KASVU 1 -laboratorio. Uusi laboratorio tulee olemaan koko Euroopan tasolla huippulaatuinen ympäristö, jossa tutkimus- ja kehitystoiminta, opetus, opiskelijat ja yritykset kohtaavat ja tuottavat alueelle uutta osaamista ja uusia työpaikkoja, Xamk Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko kertoo.

– Tämä on erinomaisen hieno esimerkki siitä hyvästä maakunnallisesta yhteistyöstä, jolla Savonlinnan teknologiapuistoa on rakennettu ja rakennetaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun, Etelä-Savon kampuskiinteistöt kuntayhtymän, toimialan yrityksien, Maakuntaliiton ja ELY:n sekä eri ministeriöiden kanssa. Kiitoksia myös Mikkelin kaupungille, joka on kampuskiinteistön suurin omistajakaupunki ja jonka myötävaikutusta on tarvittu toimitilainvestoinnin toteutumiseksi, kiittää Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine.

– Investointi vahvistaa Savonlinnan teknologiapuistoa yhteistyössä Xamkin ja maakuntaliiton sekä puurakentamisen alan yritysten kanssa. Näin Xamkiin ja teknologiapuistoon tulee kansallisesti puurakentamisen tutkimus- ja kehitysympäristö, joka Suomesta vielä puuttuu. Tämän avulla luodaan edellytykset viedä Suomessa puurakentamista eteenpäin muun muassa standardien kehittämisen avulla, lisää Laine.

Mitä laboratoriossa tehdään?

Laboratorio erikoistuu suuren mittakaavan puuelementtitestaukseen ja tuotekehitykseen. Varusteluun kuuluu täyden mittakaavan säätestauslaitteisto mm. puukuitueristeiden testaamiseen sekä fysikaalinen laboratorio puutuotteiden soveltavaan tutkimukseen. Testauskohteena voi olla esimerkiksi suurten kerrostalojen rakenteiden puun kuormituskestävyys.

Myös prosessiautomaatiolaboratoriolle luodaan puitteet ja maanjäristystestauslaitteiston toteuttaminen on myöhemmin mahdollisia.

Testauskokonaisuus mahdollistaa alan innovaatioiden tuotekehitysaikaisen ja jatkossa myös sertifiointitestauksen. Testausympäristö tukee alan kasvua, paitsi puurakenteiden, myös puu- ja betonirakenteita yhdistävien hybridirakenteiden testauksessa ja uusien innovaatioiden kehittämisessä.

Rakentaminen alkaa vuonna 2021

Laboratorion rakentaa Etelä-Savon kampuskiinteistöt kuntayhtymä, jolta Xamk sitoutuu vuokraamaan tilat. Etelä-Savon kampuskiinteistöt kuntayhtymän päätehtävänä on tuottaa ja ylläpitää tiloja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululle. Kuntayhtymä omistaa suurimman osan Xamkin käytössä olevista tiloista.

– Nyt kyseessä olevan laboratorion rakentaminen on luonnollista jatkoa tälle toiminnalle, toteaa Etelä-Savon kampuskiinteistöt kuntayhtymän johtaja Juha Paanila.

Rakentaminen käynnistyy ensi vuonna ja laboratorio on valmis vuonna 2023. Uuden laboratorion koko on noin 2 300 m2 ja kustannusarvio noin 6 miljoonaa euroa. Etelä-Savon kampuskiinteistöt kuntayhtymä voi saada rakentamiseen EU-rahoitusta jopa 60 prosenttia rakennuksen kustannuksista riippuen.

Rakentamisen lisäksi tulevat laboratorion varustelun kustannukset, jotka ovat 2,7 miljoonaa. Näihin kuluihin Xamk on jo saanut EAKR-rahoitusta 1,9 miljoonaa. Laitevarustelua ovat keskeisesti rahoittamassa myös Savonlinnan kaupunki ja alan yritykset.

Palvelulinjaston uudistus parantaa hypermarketin energiatehokkuutta ja toimivuutta merkittävästi

Johtava kotimainen myymäläratkaisujen toimittaja Puume Oy toteutti K-Citymarket Vantaa Koivukylän palvelulinjaston, kahvion ja konsulenttipisteen uudistuksen yhteistyössä designtoimisto Red Compassin ja kylmäkaluste- ja laitetoimittaja Dayton Oy:n kanssa. Uudistuksen myötä palvelulinjaston vuotuinen lämpöenergian kulutus putoaa merkittävästi aiemmasta.

K-Citymarket Vantaa Koivukylä uudisti marraskuussa yli 20 metriä pitkän palvelulinjastonsa sekä kahvion ja konsulenttipisteen. Kalusteet ja kylmälaitteiden pinnat toimitti Puume Oy ja kylmälaitteet Dayton Oy. Tilan suunnitteli Puume Groupiin kuuluva designtoimisto Red Compass.

Kauppias Janne Rinne kuvaa lopputulosta moderniksi, energiatehokkaaksi ja toimivaksi ympäristöksi niin asiakkaille kuin henkilökunnallekin.

– Uusi palvelutiskikokonaisuus on valtavan hieno. Joka päivä kymmenen asiakasta kehuu palvelutiskiämme paikkakunnan hienoimmaksi, ja sitä se onkin. Saimme lisää tilaa ja käytettävyyttä sekä uudet, nykyaikaiset työvälineet. Myös energiansäästö on vuositasolla valtava. Ympäristönäkökulma on kaupan arjessa kaikessa mukana, Rinne kertoo.

Red Compassin Art Director Minna Virtasen mukaan uudistuksella tavoiteltiin modernia ja raikasta ilmettä, joka viestii laatua ja tuoreutta. Kalusteissa käytettiin ympäristöystävällisiä materiaaleja, kuten aitoa puuta. Myös muut materiaalit valittiin siten, että ne kestävät aikaa ja kovaakin kulutusta.

Uudistusta siivitti EU:n ”F-asetus”, jonka myötä ympäristölle haitallisten kylmäaineiden käyttöä rajoitetaan tuntuvasti vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on poistaa vahingollisimmat kylmäaineet markkinoilta kokonaan.

Dayton Oy:n kaupallinen johtaja Antti Niininen kertoo, että uudistuksen myötä palvelulinjaston vuotuinen lämpöenergian kulutus putoaa todella merkittävästi aiemmasta. Modulaariset tiskit käyttävät asiakkaan valinnan mukaisia ympäristöystävällisiä kylmäaineita.

– Teknologian avulla tuotteiden esillepano tapahtuu optimiolosuhteissa, mikä mahdollistaa pidemmän myyntiajan, houkuttelevan esillepanon ja minimoidun kuivumishävikin. Näin tuotteiden luonnollinen ilme säilyy paremmin myyntiä edistäen. Samalla koko myymälän vaa’at uusittiin uuden sukupolven PC-pohjaisiksi, kosketusnäytöllisiksi vaa’oiksi, mikä mahdollistaa digitalisaation hyödyntämisen myymälän haluamalla tavalla, Niininen toteaa.

Puume Oy:n kaupallisen johtajan Harri Marttisen mukaan Puume on suunnittelut ja toteuttanut ostoympäristöjä jo 30 vuotta, yli 500 projektia vuodessa. Yrityksen tavoitteena on jatkuvasti vähentää projektiensa, tuotteidensa ja palveluidensa koko elinkaaren aikaista ympäristökuormitusta. Puume hoitaa myös vanhojen kalusteiden kierrätyksen.

– Tämän laajuinen tiivis yhteisprojekti hypermarket-ympäristössä oli meille ensimmäinen laatuaan, mutta se sujui hyvin jouhevasti hyvässä yhteistyössä laitetoimittajan ja suunnittelutoimiston sekä kauppiaan ja kiinteistöpuolen kanssa, Marttinen kiittelee.

Koko projekti toteutettiin vain neljässä päivässä purkutöistä valmiiksi asennetun ja loppusiivotun tilan luovutukseen.

– Aikataulumme oli tosi tiukka, ja projektin sujumisen ja aikataulussa pysymisen merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa näin isossa uudistuksessa. Puume oli ammattilainen, ja meidän on toimittava vain ja ainoastaan ammattilaisten kanssa, jotta oma liiketoimintamme ei kärsi ja voimme pitää kaupan auki ja toiminnassa myös remontin ajan, toteaa K-Citymarket Vantaa Koivukylän kauppias Janne Rinne.