Oikeaa puuta oikeaan paikkaan

Lueskelin kesälomalla puualan lehteä ja jäin pohtimaan, kuinka usein kirjoitetaan ja keskustellaan yleisesti puusta, kuin se olisi yksi tietynlainen materiaali. Kotimaisessa rakentamisessa on toki yleensä kyse männystä ja kuusesta, mutta käytössä on paljon muitakin puulajeja sekä erilaiset tuontipuut. Todellisuudessa puulajin lisäksi kaato, sahaus, kuivaus, laatu ja jatkokäsittelyt vaikuttavat olennaisesti puun käyttömahdollisuuksiin. Yhä syvemmälle aiheessa mennään, kun tarkastellaan puuteollisuuden jalosteita, modifiointeja sekä lukuisia rakenne- ja pintavaihtoehtoja. Meillä on kuitenkin tapana puhua pelkistäen puutaloista, puujulkisivuista, puukalusteista jne.

Olen puuta markkinoidessani havainnut, että puumateriaalin valitseminen halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi aiheuttaa joskus päänvaivaa kokeneillekin suunnittelijoille. Mieleeni muistui tilanne parin vuoden takaa Forum Wood Building Nordic konferenssista, kun tiedustelin upeaa puutalohanketta esittelevältä arkkitehdilta mitä puuta on käytetty kohteen julkisivussa. Hänen vastauksensa oli ”höylättyä kuusipaneelia”. Myöhemmin kuulin, että kyseessä oli erikoisleveä 26 mm vahvuinen lämpökäsitelty kuusipaneeli, jossa on piilokiinnitysprofiili ja harjattu pinta. Juuri tämänkaltaiset yksityiskohtaiset tiedot kiinnostavat myös muita suunnittelijoita.

Puun jalostus on kehittynyt huimaa vauhtia ja etenkin rakennustuotteiden valikoima on hyvin laaja. Moniin käyttökohteisiin puu on ylivoimaisesti ympäristöystävällisin materiaali, mutta sen käyttöön liittyy myös epävarmuutta. Kysymyksiä herättävät mm. puun eläminen, kestävyys, kosteudenhallinta, pintakäsittelyt, paloturvallisuus, huoltovaatimukset sekä puurakentamisen kustannukset. Täytyisi valita oikea puu oikeaan paikkaan, mutta se vaatii jo aika paljon ammattitaitoa. On siis erittäin positiivista, mikäli puutuotteiden ja -kohteiden esittelyissä mainitaan puumateriaalit ja kerrotaan mahdollisuuksien mukaan myös tuoteominaisuuksista. Näin päästään keskusteluissa merkittävästi puuta pidemmälle.

Puusta on nykyisin saatavilla paljon tietoa, mutta sitä tutkiessa saattaa iskeä informaatioähky. Joidenkin puujalosteiden nimistä, kuten vaneri, liimapuu, kertopuu ja lämpöpuu, herää monille jo mielikuva tietynlaisesta materiaalista, jolloin sen valinta oikeaan käyttökohteeseen on varmempaa. Myös yksittäisiä puulajeja voidaan nostaa esiin, kuten on viime vuosina tehty visakoivulle. Vahvat puutuotteet ja brändit lisäävät parhaimmillaan koko puualan arvostusta. Laadukkaat tuotteet ja täsmällinen tieto ovat avainasemassa, jotta puu on tulevaisuuden rakentamisessakin luotettava ja houkutteleva valinta verrattuna muihin materiaaleihin.

 

Jaana Karell

Teollinen muotoilija, puumateriaaleihin erikoistunut suunnittelun ja markkinoinnin ammattilainen