Talouden myötäinen näkyi ja kuului Jyväskylässä

Tiukasti suomalaisen puunjalostuksen ympärille teemoitettu näyttelytapahtuma Jyväskylän Paviljongissa oli tunnelmaltaan toiveikas ja todisti vahvasti positiivisesta vireestä ja verkottumisesta alalla.

Verkottumisen mukanaan tuoma me-henki näkyi selvimmin puuseppien palvelemiseen satsaavien yritysten näyttelyosastoilla: Kauppahuoneiden päämiehet työskentelivät aktiivisesti osastoilla esittelemässä uutuuksiaan.  Jotkut markkinapartnerit puhaltelivat yhteiseen hiileen erillisellä osastolla. Tunnelma oli kevyt ja tulevaisuuteen uskottiin kuin yhteisellä päätöksellä.

Uutuudet vauhdittavat kehitystä

Osastoilta löytyneet uutuudet kertovat, että tärkeimmät kalusteteollisuuden komponentit kehittyvät jatkuvasti ulkonäkönsä ja myös ergonomiansa osalta. Ständeiltä löytyi myös uusia materiaaleja ja jopa prototyyppivaiheessa olevia uutuustuotteita. Suomalaiset kalusteteollisuuden palveluyritykset tekevät taidoillaan ja kokemuksellaan arvokasta ja välttämätöntä työtä, joka nykymuodossaan tapahtuu alleviivatusti tuloksellisella verkottumisella ja yhteistyöllä maailmanlaajuisesti.
Puunjalostuksessa hyödynnettävä konetekniikka kehittyy myös ajan mukana. Konekaupan virkistyminen on varma merkki alan positiivisista näkymistä. Puunjalostuksen konetarjonta on Suomessa tasokasta.  Parhaiden eurooppalaisten konevalmistajien tuotteet antavat potentiaalisen mahdollisuuden markkinoiden arvostamien huipputuotteiden syntymiseen.

Koulutus on jo nykyisellään jatkuva puheenaihe myös puunjalostusalalla.  Enimmäkseen puhutaan määrästä ja rahoituksesta.  Jyväskylässä tuotiin esille tärkeä täsmäkoulutus, jossa hyötysuhde on ylivoimainen.  Räätälöity rekrytointi antoi tehokkaasti kuulua itsestään. Puumessuilla kävi kolmen päivän ja kutsuvierasillan aikana yhteensä 5 133 messuvierasta.

Teksti: Jorma Koivisto & Tuula Uitto