Maailman johtava skandinaavisen suunnittelun tapahtuma

Tukholman huonekalumessujen voidaan sanoa edelleen olevan maailman johtava skandinaavisen suunnittelun tapahtuma. Onhan messut selkeästi huonekaluteollisuuden ja valaisinmuotoilun skandinaavinen näyteikkuna maalimalle, sillä ne vetävät ostajia, arkkitehtejä, suunnittelijoita ja toimittajia yli 100 maasta.
Messut houkuttelevat vuosittain noin 40 000 kävijää, ja yli 30 prosenttia heistä tulee ulkomailta. He pääsevät tutustumaan noin 700 yrityksen osastoihin, joista 300 on kansainvälisiä yrityksiä, ja täyttävät messuhallin 70 000 neliömetriä. Noin 80 prosenttia kaikista näyttelyn yrityksistä on Skandinaviasta.

Tämän vuoden Tukholman huonekalumessuilla oli paljon puuta ja viimeisimmät skandinaavisen muotoilun trendit. Suomalaiset suunnittelijat ja valmistajat esiintyivät messuilla yhteensä lähes 50 osastolla. Messut Tukholmassa on monille valmistajalle ja muotoilijalle edullisin ja helpoin tapa tuoda osaamistaan esiin kansainvälisille markkinoille.

Julkisia kalusteita yhä enemmän

Messuilla oli alueet sekä julkisille kalusteille että kotiin sopiville huonekaluille. Julkisen puolen kalusteet kasvattavat osuuttaan huonekaluteollisuudesta sen sijaan kotihuonekalupuoli supistoo ja erikoistuu. Toisaalta suuria eroja ei julkisten ja kotiin sopivien huonekalujen osalta enää ole, nykyiset sohvat, tuolit ja pöydät sopivat yhtä hyvin julkitilaan kuin kotiinkin. Julkitilavaatimukset ovat kovempia.
Värimaailma oli messuilla skandinaavisen rauhallinen, murrettu harmaa ja ruskea. Nahkaisissa kalusteissa perinteisen mustan rinnalla nähtiin myös konjakinväriä.

Ohessa makupaloja Tukholmasta.

Kuvat: Tuula Uitto


Hiort af Ornäs

Carl-Gustaf Hiort af Ornäs oli suomalainen huonekalumuotoilija, joka johti omaa huonekalutehdasta, Puunveistoa, Helsingin Lauttasaaressa 1940-luvulta aina 1970-luvulle saakka. Hiort af Ornäs uskoi tanskalaistyyliseen, käsityövaltaiseen laatuvalmistukseen. Muotoilijana hän oli aikaansa edellä kehitellessään näyttäviä, veistoksellisesti taivutettuja vanerikalusteita.

Fasetti aloitti vuonna 2016 laatukalusteiden muotoilijana tunnetun Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin huonekalujen uustuotannon.

Kuvat: Fasetti Ornas