Puumessut 2021 on peruttu

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Jyväskylän alueelle tartuntatautilain nojalla kokoontumisrajoituksen sekä ns. turvavälimääräyksen asiakas- ja toimitiloihin. Määräykset ovat voimassa 13.8.–9.9.2021 kun Puumessut oli tarkoitus järjestää 8.-10.9.2021.

Vaikka meillä on täydet edellytykset järjestää ammattimessutapahtuma terveysturvallisesti, käytännössä rajoituspäätösten aikaan saama epävarmuus kävijöissä aiheuttaa tapahtuman onnistumiselle valtavan riskin. Useat näytteilleasettajat ovat ilmaisseet meille huolensa asiasta ja tässä vaiheessa meidän oli tehtävä päätös perumisesta.

Puumessut kokoaa koko toimialan yritykset ja ammattilaiset Jyväskylään seuraavan kerran 6.-8.9.2023.

 

Puumessut järjestetään 8.–10. syyskuuta 2021 Jyväskylässä

Puumessut kokoavat koko toimialan yritykset ja ammattilaiset messu- ja tapahtumakeskus Paviljonkiin 8.-10.9.2021. Yli 30 vuoden ajan puualan lipunkantajana toiminut tapahtuma keskittyy puutuoteteollisuuden uusimpaan tekniikkaan, monipuoliseen puusepänteollisuuteen ja huippunykyaikaiseen puuntyöstöteknologiaan. 

Messu- ja tapahtuma-alalla uskotaan tulevaan syksyyn koronatilanteen parantuessa ja rokotusten edetessä. Myös Jyväskylästä vahvistetaan, että Puumessujen järjestelyt ovat edenneet aikataulussa.

– Puumessujen osastomyynnissä olemme hyvässä tilanteessa ja näytteilleasettajat ovat innostuneita osallistumaan messuille pitkän tapahtumatauon jälkeen. Messut ovat kohtaamismedia ja henkilökohtaisten tapaamisten merkitys on kasvanut entisestään, koska virtuaalitapahtumat tai muut mediat eivät pysty näitä korvaamaan, toteaa Jyväskylän Messut Oy:n myyntipäällikkö Hannu Mennala.

– Vastuullisena tapahtumajärjestäjänä seuraamme tietenkin tilannetta ja voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia. Koko messuala Suomessa uskoo, että syyskuussa pääsemme taas järjestämään ammattimessuja. Meillä on kuitenkin täydet edellytykset toteuttaa tapahtuma turvallisesti. Paviljonki on rakennettu suuria yleisötilaisuuksia varten ja meillä on pitkä kokemus tapahtumien järjestämisestä, Mennala jatkaa.

Puumessujen teemana tänä vuonna on Puuteollisuus & ympäristö. Puu on ympäristöystävällinen ja uusiutuva luonnontuote, jonka kestävän käytön etuja ovat energiatehokkuus, kestävyys ja ekologisuus. Puuteollisuuden myönteisestä ilmastovaikutuksesta on puhuttu pitkään, mutta puun käytöllä on myös muita ympäristön kannalta positiivisia vaikutuksia, joita halutaan tuoda messuilla laajemmin esille.

Teema tulee näkymään myös monipuolisessa ohjelmassa ja puheenvuoroissa. Puhujina messuilla nähdään mm. arvostettu tulevaisuuden tutkija Esko Valtaoja, futuristi ja moniosaaja Perttu Pölönen, Woodio Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Petro Lahtinen sekä filosofi ja tietokirjailija Maija-Riitta Ollila.


Lisätiedot:

Hannu Mennala, myyntipäällikkö, 050 591 5428, hannu.mennala@paviljonki.fi
www.puumessut.fi

EcoDesign-näyttely 5.- 27.5. 2021 @ Pro Puu -galleria

EcoDesign

5.- 27.5. 2021

Pro Puun -galleria, Satamakatu 2, 15140 Lahti,

Avoinna: ma – pe 10-17 la 10-14

Tule ja näe millaista on uusi ekologisista lähtökohdista oleva muotoilu!

Ensimmäisen kerran on esillä esimerkkejä huonekaluihin ja sisustamiseen tarkoitetun tulevaisuuden sellukuitupohjaisen tekstiilin käytöstä.

Näyttely koostuu arvostettujen muotoilun ammattilaisten sekä nuorten suunnittelijalupausten näkemyksistä mm. etätyökalusteista, valaisimista, tuoleista ja uudesta sellukuitutekstiilin käytöstä.

Mukana ovat Tapio Anttila, Sari Anttonen, Elina Helenius, Hemmo Honkonen, Nellia Honkanen, Julia Jämsä, Harri Kalliomäki, Juri Karinen, Yrjö Kukkapuro, Hannu Kähönen,
Sami Lahtinen, Helmi Liikanen, Waltter Mahlberg, Mikko Paakkanen, Inni Pärnänen, Saara Renvall, Timo Ripatti ja Maija P. Räty.

Näyttelyn töissä käytetyt materiaalit ovat eettisesti tuotettuja vastaten kaikilta osin kestävän kehityksen vaatimuksia.

Näyttely on osa Lahti Green Capital 2021 vuotta ja Lahti Green Design Week -tapahtumaa. EcoDesign toteutetaan

yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun, Spinnova Oyn sekä PEFC-Suomen kanssa. Tuottajana toimii EcoDesign Team.

Tervetuloa!


Lisätietoja

Jari Pirhonen / EcoDesign

p 050 525 7062

mial@mainostoimistovalo.fi

Suomalaisen sisustuksen kulmakivi puu saa uusia muotoja innovatiivisessa näyttelyssä

Puu sisustuksessa -näyttely esittelee Pro Puu ry:n projektin kautta luotuja uudenlaisia, moderneja ja ammattitaidolla suunniteltuja sekä valmistettuja sisustusratkaisuja, jotka ovat syntyneet eri tekniikoita ja puumateriaaleja hyödyntäen. Näyttely on esillä Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 22.5.–29.8.2021.

Osaavien suunnittelijoiden ja valmistajien käsissä syntyneiden tuotteiden ja teosten on haluttu vaikuttavan positiivisesti julkisten tilojen taidehankintoihin ja madaltavan kynnystä ottaa käyttöön valmiiksi tuotteistettuja, puuhun ja taiteeseen suuntautuneita sisustusratkaisuja.

Teoksissa ja tuotteissa on kiinnitetty huomiota useisiin eri kriteereihin: visuaalisuuteen, modulaarisuuteen, skaalattavuuteen, tuotteistettavuuteen ja akustisiin ominaisuuksiin, valoon sekä kestä-vään tuotantoon. Toteutuksen tulisi täyttää myös julkisten tilojen vaatimukset, kuten: asennustapa, huollettavuus, turvallisuus, kestävyys ja paloturvallisuus.

Suunnitteluvaiheessa tekijöiden toivottiin harkitsevan toteutusmahdollisuuksia myös modernein puuntyöstötekniikoin: erilaiset painatustekniikat, hiekkapuhallus, CNC-jyrsintä, laser- ja vesileikkaus sekä erilaiset sekatekniikat. Massiivipuun lisäksi soveltuvia materiaaleja ovat erilaiset puujalosteet, kuten vaneri ja ohutviiluvaneri, lastulevy sekä puukomposiittimateriaalit.

Näyttely oli esillä Pro Puu -galleriassa Lahdessa 4.2.–30.3.2021.


Näyttelyn tekijät ja teokset

Muotoilija Inni Pärnäsen töissä kokonaisuus muodostuu elementin toistosta. Teosten mittakaavan muuttaminen ja kappaleiden määrien välisen tasapainon hakeminen on olennainen osa prosessia. Kauneuden kaipuu ja tunnelmallisuus välittyy KESÄ-reliefin ja KESÄ-mobilen sävyissä, valoissa ja varjoissa. ”Taiteellisen ilmaisun sisältöä määrittää keskeisesti myös suhteeni eri materiaaleihin ja erityisesti luon-nonmateriaaleihin. Olennaista on miten tekniikka ja käytetty materiaali palvelevat työn muotoa ja sisältöä.”
www.inni.fi

Teollinen muotoilija Jouko Kärkkäinen kunnioittaa AALLOILLA-teoksellaan Alvar Aallon töiden linjoja ja yhdistää ne omaan vanerintaivutus-menetelmäänsä. Reliefi on tehty Alvar Aallon syntymän 123-vuotisjuhlan kunniaksi ja muistaa Aallon kuoleman 45-vuotispäivää. KASVU-teos sai alkuperäisen ideansa virtaavan veden pinnasta ja köynnöskasvien tavasta kiemurrella erilaisilla pinnoilla. Teoksen kuvio muodostuu yhden samanlaisen paneelin kääntämisestä niin, että pintakuviota voi jatkaa loputtomiin. www.joukokarkkainen.com

Muotoilija Elina Sahlgren haluaa nähdä Visaryijy-teoksellaan puun uudella tavalla. ”Hienotunteisuus, pehmeys, monipuolisuus, ainutlaatuisuus, tarinallisuus. Mahdollisuuksien näkeminen ja mahdollisuuksien löytäminen. Puu on puuta ja kangas on kangasta. Vai onko? Puu on pehmeä – puu on lämmin – puu on tekstiili – puu on hentoa silkkiä. Puun uudelleen näkeminen – materiaali illuusio. Opitaan olemaan ja ajattelemaan, tekemään ja näkemään. Nähtäisiinkö opittujen yli, taakse ja läpi? Ryijy on pehmeä – ryijy on lämmin – ryijy on tekstiili – ryijy on karheaa villaa. Niin samanlaisia, mutta silti silmissämme niin erilaisia. Ominaisuuksien yhtäläinen arvostus –materiaalin yhtäläinen arvostus.”

Eri kokoisista lehtielementistä rakennettu muotoilija Hannu Kähösen Lehti-teos on skaalattavissa volyymin ja muodon avulla kuhunkin tilaan sopivaksi. Lehden muodolla ja sen muunneltavuudella tekijä haluaa viitata luonnon organismeihin, jotka kasvavat runsaina tasapainoisesti ja vapaasti kunhan ihminen ei niitä rajoita. Kokonaisuus voi toimia keskellä tilaa veistoksen tavoin tai se voi kiivetä seinän vieressä kohti kattoa. Se voi olla myös kokonainen seinäke, johon on sijoitettu ääniefekti ja valot. Installaatio voidaan tehdä myös ulos, jolloin materiaalin pitää luonnollisesti olla veden kestävää. Työ voidaan toteuttaa uusiutuvista materiaaleista eri värisinä.
www.creadesign.fi

Sisustusarkkitehti Simo Heikkilän Haasia-teos on valmistettu perinteisin menetelmin vain sirkkeliä, liimaa ja pylväsporakonetta käyttäen. Teos kootaan kuudesta samanlaisesta elementistä ja sen rakenne on varioitavissa eri pituuksiin. Kuhunkin elementtiin on kiinnitetty LED-nauha, joka antaa hillityn valon kummallekin puolelle teosta. Teoksen elementit muodostavat kotelomaisia ääntä vaimentavia ”melusieppoja”.
www.periferiadesign.fi

Hienopuuseppä Antrei Hartikaisen MELT-mallistossa kotimainen mäntymateriaali muuntuu yksityiskohtaisen sommittelun ansiosta uniikeiksi teoksiksi. Innoitus on syntynyt veden eri olomuotojen vaihdoksista ja liikkeistä. Sateen muodostamat viivat tai vesiputouksessa soljuva vesimassa luo graafisen viivamuodostelman, joka on toiminut lähtökohtana teoksille.
www.antreihartikainen.fi

Timo Suutari on lahtelainen rakennusarkkitehti, joka on erikoistunut messu-, rakennus- ja sisustussuunnitteluun. Hänen näyttelytöidensä Vuojet ja Wänkyrä kantava ajatus on sattumanvaraisen hetken vangitsemisessa kaluste- ja sisustussuunnitteluun.
www.archwood.fi

Sisustusarkkitehti Petri Vainion teos Varho on uudenlainen, vanerinen laskostuva verho/tilanjakaja. Varhoa voi käyttää tutulla tavalla ikkunaverhona tai siitä voi toteuttaa tilaa rajaavia pintoja. Modernia laserleikkaustekniikkaa hyödyntäen suomalainen koivupuu jalostuu tulevaisuuden kodin käyttötarpeita ja elämäntyyliä palvelemaan. Varho kasataan ilman työkaluja elementeistä yhteen liittäen. Se voidaan toimittaa asiakkaalle mittoihin valmiiksi kasattuna tai sen voi kasata itse. Korkeus voi suurimmillaan olla noin 3,5 metriä. Yhdessä myyntipakkauksessa on 100 kpl elementtejä -määrä riittää neliön kokoisen Varho-pinnan kokoamiseen.
www.doctordesign.fi

Muotoilijoiden Mikko Kentan ja Kirsi Pasasen teos Pino on kevyt ja kaunis, kotimaisesta männystä valmistettu säilytyskaluste koteihin sekä julkisiin tiloihin. Vitriiniin voit tuoda esille ihanimmat sisustusesineesi tai kirjat ja sen päälle voit tehdä kauniita asetelmia. Tyylikäs kaluste helpottaa sinua pitämään kauniin kotisi järjestyksessä.
www.muoto2.fi

Karin Widnäs tunnetaan monipuolisena ja tuotteliaana keraamikkona. Esteettisten ja oivaltavien kattaus- ja pienesineiden lisäksi hänen tuotantonsa pääpaino on parin viimeisen vuosikymmenen ajan ollut arkkitehtonisten keramiikkaelementtien suunnittelussa. Widnäsin toteuttamat punasavi- ja rakulaatat verhoavat nykyisin monien julkisten tilojen ja yksityiskotien seiniä ja uuneja. Näyttelyteos Lähtökohta on vaihtoehto panelointiin.
www.karinwidnas.fi

Korvenranta-osasto

Mielenmaisemia ja suomalaista osaamista Habitare 2019

Habitare on Suomen johtava huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma. Yksi Habitaren tärkeimmistä tehtävistä on tuoda esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä. Habitaren mielenkiintoisimpia osioita on alan koulujen osasto, jossa opiskelijoiden töitä on esillä.

Ei ole sattumaa, että Habitare järjestetään syyskuussa, sillä kodin sisustus kiinnostaa eniten juuri ennen pitkää talvea. Jokaisessa Habitaressa on oma teema, viime vuonna se oli juuret, tänä vuonna mielentiloja.
Äkkiä se kuulostaa aika abstraktilta, mutta Habitaren ohjelmajohtaja perustelee teemaa hyvin.
– Koti on siellä, missä ihmisellä on mielenrauha, siksi keskitymme tänä vuonna mielenrauhaan, onnellisuuteen ja kotoisuuteen, Laura Sarvilinna sanoo.

Suomalaiselle huonekaluvalmistajalle Habitare on lähes ainoa suuri näyttämö, jossa esitellä tuotteitaan Suomessa. Habitaren jälkeen toivo suomalaisen huonekalun ja uusien suunnittelijoiden töiden menestyksestä kasvaa.