Metsäoppaat Elina Virtanen (vas.), Silja Tuomisto ja Venla Siltovuori Tutkimuspuistossa.

Kesällä opastettuja kierroksia Punkaharjun Tutkimuspuistossa

Maksuttomia opastettuja kierroksia Punkaharjun Tutkimuspuistossa 15.6.-31.7.2022, maanantaista lauantaihin kolme kertaa päivässä.
Suomen Metsäsäätiö rahoittaa kesäkaudella maksuttomia, opastettuja kävelykierroksia Punkaharjun Tutkimuspuistossa. Metsäopastusten toteutuksesta vastaavat Suomen Metsämuseo Lusto ja Luonnonvarakeskus (Luke).

Opastetuilla kävelykierroksilla tutustutaan ainutlaatuiseen puistoalueeseen ja tarjotaan tietoa puulajeista, alueen historiasta, metsäntutkimuksesta, metsätaloudesta ja kestävästä kehityksestä. Oppaina toimivat metsäalan korkeakouluopiskelijat Silja Tuomisto, Elina Virtanen ja Venla Siltovuori.

 

Tutkimuspuisto tutuksi

Luken Punkaharjun Tutkimuspuisto sijaitsee Punkaharjun Laukansaaressa. Se on perustettu vuonna 1924, ja alueen vanhimmat metsänviljelykokeilut ovat 1840- ja 1870-luvuilta. Puiston ydintoimintaa on alueella tehtävä metsäntutkimus, ja se on myös erinomainen näyteikkuna metsäalan eri toiminnoille – tutkimuspuiston tiedeviestintään on panostettu viimevuosina voimakkaasti. Puistoon on vapaa pääsy kaikilla.

– Puiston kohteet ovat hyvin saavutettavia. Puisto on mahdollista kokea myös virtuaalisesti, sillä alueesta on toteutettu virtuaalimaailma verkkoympäristöön, kertoo Luken erikoistutkija Petteri Vanninen.

Tutkimuspuiston yhteydessä on noin seitsemän hehtaarin ja yli sadan lajin Puulajipuisto, arboretum sekä monipuolisesti erilaisia retkeilyreittejä. Alueen kupeessa sijaitsee Kokonharjun aarnimetsäalue. Kokonharjun retkeilyreitin varrella on 140 vuotta sitten istutettu lehtikuusikko, josta löytyy myös Suomen pisin puu, noin 47 metrin pituinen euroopanlehtikuusi.

– Tutkimuspuisto antaa hyvät puitteet käydä keskustelua metsäntutkimuksesta ennen ja nyt. On hienoa, että metsäalan opiskelijat kertovat kesän ajan vierailijoille tämän päivän metsäalasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista tutkimuspuiston historian lisäksi, kiittää Suomen Metsäsäätiön toimitusjohtaja Martta Fredrikson.

Suomen Metsäsäätiö on hankkeen rahoittaja. Toteutuksesta vastaavat Suomen Metsämuseo Lusto ja Luke. Hankkeen tavoitteena on tehdä tunnetuksi paitsi Punkaharjun Tutkimuspuistoa myös koko metsäalaa: syventymällä tarkemmin metsäntutkimukseen ja metsätalouteen, erityisesti metsäbiotalouden näkökulmasta.

 

Metsäopastukset Punkaharjun Tutkimuspuistossa

Opastukset kävellen 15.6.-31.7.2022 maanantaista lauantaihin.

  • Lähtö klo 10: Punkaharjun Wanhan koulun piha, tutkimuspuiston opastuspaikka
  • Lähtö klo 13: Punkaharjun Wanhan koulun piha, tutkimuspuiston opastuspaikka
  • Lähtö klo 15: Karjalan kallio, esteetön kierros

Opastuksen kesto noin tunti, ei ennakkoilmoittautumista.
Punkaharjun tutkimuspuisto, Puistometsäntie 14, Punkaharju

 

Lisätietoja

Niina Uronen, toimitusjohtaja, Suomen Metsämuseo Lusto
040 742 8470, niina.uronen@lusto.fi

Petteri Vanninen, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
029 532 2154, petteri.vanninen@luke.fi