Suomen paviljonki mukana järjestämässä kansallispaviljonkien omia tapahtumapäiviä Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa

Syyskuun 23. ja 24. päivänä Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa vietetään Pavilion Days -tapahtumaa. Suomen paviljongissa juhlistetaan New Standards -kirjan julkistamista. 

Kutsuvieraiden ja median vastaanottaminen oli Venetsian arkkitehtuuribiennaalin toukokuisella avajaisviikolla koronatilanteen vuoksi monelle osallistujamaalle mahdotonta. Siksi useat kansallispaviljongit järjestävät yhdessä syyskuun 23. ja 24. päivänä Pavilion Days -verkostoitumis- ja yleisötapahtuman.

Suomen paviljongista vastaava Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo on yksi kansainvälisen biennaalijärjestäjien verkoston perustajista. Viiden maan yhteistyöverkostosta vuonna 2018 alkaneeseen joukkoon kuuluu nyt useiden kymmenien maiden komissaariorganisaatioita.

Venetsian arkkitehtuuribiennaali on arvostetuin kansainvälinen arkkitehtuurin esitysareena. Vuodesta 1980 arkkitehtuuribiennaali on järjestetty vuorovuosina taidebiennaalin kanssa. Koronapandemian vuoksi vuodella eteenpäin siirtynyt Hashim Sarkisin kuratoima 17. arkkitehtuuribiennaali How will we live together? on avoinna yleisölle 21.11.2021 saakka.

Suomen paviljongissa nähdään näyttely New Standards, jonka ovat kuratoineet Aalto-yliopiston tutkija-opettajakolmikko Laura Berger, Philip Tidwell ja Kristo Vesikansa. Tidwell on tänä syksynä aloittanut puurakentamisen apulaisprofessorina McGill-yliopistossa Quebecissä ja Vesikansa on toiminut vuoden 2021 alusta Arkkitehti-lehden päätoimittajana.

New Standards kertoo puuteollisuuden ja arkkitehtien yhteistyöstä toisen maailmansodan aikana ja jälleenrakennuskaudella. Näyttely tutkii Puutalo Oy:n tarinaa, joka sai alkunsa pyrkimyksestä helpottaa kotimaan asuntopulaa ja päätyi maailmanlaajuiseksi vientiyritykseksi. Lisätietoja näyttelystä löytyy englanninkielisiltä verkkosivuilta newstandards.info ja biennaalista suomeksi Achinfon sivuilta (linkki).

Paviljonkipäivien aikana 23.9. klo 16 julkistetaan kuraattoreiden toimittama samanniminen teos New Standards, joka syventää teollisen puurakentamisen tarinaa aiemmin julkaisemattomalla kuvamateriaalilla ja artikkeleilla. Garret Publicationsin julkaisema kirja sisältää runsaasti valokuvaaja Juuso Westerlundin Kolumbian, Tanskan ja Suomen Puutalo-alueilla ottamia valokuvia, jotka täydentävät näyttelyssä nähtävää kuvavalikoimaa. Lisätietoja kirjasta (linkki).

Pavilion Days -tapahtuman suomalaisohjelmaan sisältyy myös muun muassa Virpi Suutarin Aalto-dokumenttielokuvan esitys ja Pohjoismaisen paviljongin viralliset avajaiset. Lisätietoja ohjelmasta (linkki). Kaikkien osallistuvien maiden ohjelma kootusti komissaariverkoston yhteiseltä sivustolta (linkki).

Syyskuun 14. päivänä Archinfo järjestää Suomessa yhdessä ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman kanssa ”Puu pulasta pelastaa” -puheohjelman, jossa pohditaan puurakentamisen tulevaisuutta ja mitä Puutalo Oy:n tarinasta voitaisiin ottaa opiksi (linkki). Samanaikaisesti ympäristöministeriön ikkunoissa Aleksanterinkadun ja Fabianinkadun kulmassa Helsingissä aukeaa biennaalinäyttelyn aineistosta koottu pienoisnäyttely. Ympäristöministeriö on New Standards -näyttelyn pääkumppani. Näyttelyn päärahoittaja on opetus- ja kulttuuriministeriö.