PUUN VIRTAA – Pro Puu -galleriassa 7.-30.1.2021

Antti Niemisen ja Samuli Poutasen kuvataidetta Pro Puu-galleriassa

Prosessi alkoi, kun UPM Kaukas Oyj antoi käyttöömme Vehkataipaleen kanavan pohjasta nostettuja lehtikuusitukkeja. Tukit olivat 1934-36 rakennetun kanavan pohjarakenteita, jotka poistettiin remontin yhteydessä. Tukkien pinta on virtaavan veden voimakkaasti syövyttämää, mutta heti pinnan alta löytyy kirkas pihkantuoksuinen puu. Puu osoittautui mainioksi veistomateriaaliksi.

Aloitimme syksyllä 2018 veistosprojektin, jossa työstimme tästä ainutlaatuisesta puusta veistoskokonaisuuksia yhdistäen veistetyn ja patinoituneen puun pintaa ja taottua metallia. Veistosten lähtökohtana on veden ja ajan kiertokulku, mutta jokainen teos on syntynyt vapaiden assosiaatioiden ja materiaalin tarjoamien mahdollisuuksien mukaisesti. Isompien veistosten tekemisen ohessa syntyi myös sarja korutaideteoksia, joissa vanhasta puusta poimitut detaljit saavat rinnalleen hopeaa, meripihkaa ja vuorikristallia.

Yhteistyömme uppopuun parissa jatkuu tämän näyttelyn jälkeen, kuvataiteen oheen syntyy uniikkihuonekaluja ja –valaisimia.

Näyttelymme oli esillä syksyn 2020 lappeenrantalaisessa luonto- ja tiedekeskus Saimaariumissa.

Antti Nieminen on taipalsaarelainen taideseppä ja kuvanveistäjä. Antti Niemisen tuotanto on hyvin laaja-alaista kattaen niin kuvataidetta, korutaidetta, julkisia teoksia ja yksityistilaustöitä. Luonto ja ympäristö ovat aina olleet hyvin tärkeitä innoittajia, joten Saimaa-aiheisten teosten kanssa työskentely on ollut erityisen mieluisaa.

Samuli Poutanen on lappeenrantalainen kuvanveistäjä, rakennusrestauroija ja muusikko. Niin kuvataiteessa kuin rakennusmateriaalinakin Samulin lempimateriaali on puu. Antti Nieminen tiesi Samulin intohimon niin puunveistoon kuin Saimaan järviluontoon, joten yhteistyön aloittaminen oli luontevaa.


Lisätietoja

Antti Nieminen
taideseppä, kuvanveistäjä
+ 358 400 425 949
www.vaskitsa.com

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Pro Puu – keskus / Galleria – Myymälä – Liitosten Arkki
Satamakatu 2 A / 15140 Lahti
puh. 050 321 2667 / galleria@propuu.fi
www.propuu.fi

HONKARAKENNE UUDELLEEN ORGANISOI TUOTANTONSA

Honkarakenne Oyj on päättänyt lokakuussa käynnistetyt yhteistoimintaneuvottelut koskien tuotantonsa uudelleen organisointia. Honkarakenteen johtoryhmä on tehnyt päätöksen yhtiön tuotannon uudelleen organisoinnista, sen sisällöstä ja laajuudesta. Uudelleen organisoinnin seurauksena yhtiö irtisanoo 11 henkilöä tuotannosta ja lisäksi 15 henkilölle tulee irtisanomisperusteisia ehtomuutoksia työsopimuksiin. Päätetyt toimenpiteet pannaan toimeen merkittävimmiltä osilta loppuvuoden 2020 aikana, mutta niitä voidaan toteuttaa vielä vuoden 2021 alkupuolella.

Uudelleen organisoinnin seurauksena yhtiön tuotantoprosessit tehostuvat ja se parantaa yhtiön kilpailukykyä markkinoilla. Uudelleen organisoinnin avulla yhtiö pystyy tuottamaan kysyntää vastaavia ja modernien rakennusstandardien mukaisia tuotteita entistä tehokkaammin. Yhtiö arvioi, että tehostamistoimenpiteet saavuttavat täyden tehon vuoden 2021 loppupuoliskolla.

Päätetyn uudelleen organisoinnin seurauksena yhtiö tulee kirjaamaan uudelleen organisoinnista johtuvia kuluja 0,3 miljoonaa euroa tuloslaskelmaan vuonna 2020. Uudelleen organisoinnista aiheutuvat kulut muodostuvat irtisanomisajan palkoista ja muista irtisanomisiin liittyvistä henkilöstökuluista. Yhtiön määritelmän mukaisesti uudelleen organisoinnista aiheutuvat kulut ovat oikaisueriä, jotka eivät vaikuta yhtiön oikaistuun tulokseen.

Yhtiö toistaa elokuussa annetun tulosohjauksensa: Honkarakenteen näkemyksen mukaan vuonna 2020 liikevaihto on samaa tasoa kuin vuotta aikaisemmin. Oikaistu tulos ennen veroja jää kuitenkin edellisvuodesta.

HONKARAKENNE OYJ

Marko Saarelainen
Toimitusjohtaja

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Marko Saarelainen, puh. 040 542 0254, marko.saarelainen@honka.com tai
talousjohtaja Leena Aalto, puh. 040 769 4590, leena.aalto@honka.com

Habitare 2020 siirtyy vuodelle 2021

Habitare siirtyy ja järjestetään seuraavan kerran syyskuussa 2021

Marraskuulle suunniteltu sisustus- ja designtapahtuma Habitare siirtyy toteutettavaksi ensi vuoden syyskuulle perinteiseen ajankohtaansa. Uudet päivämäärät ovat 15.-19.9.2021.  

Kulunut vuosi on mullistanut monien tapahtumajärjestäjien suunnitelmia, ja muotoilualan tapahtumat niin Suomessa kuin kansainvälisesti ovat muokanneet aikataulujaan.  Tälle vuodelle suunniteltu, alan johtava sisustus-, design- ja huonekalutapahtuma Habitare on päätetty siirtää ensi vuoden syyskuuhun. Uusi ajankohta on 15.-19.9.2021.  

Messukeskus teki siirtopäätöksen yhteistyössä tapahtuman näytteilleasettajien ja ohjelmakumppaneiden kanssa. 

“Korkeatasoisen Habitaren järjestäminen vaatii meiltä ja koko toimialalta paljon yhteistä valmisteluavarautumista ja suunnitteluaAlati muuttuvassa tilanteessa Habitaren siirtäminen ensi vuodelle tuttuun ajankohtaan syyskuulle, mahdollistaa laadukkaan ja kansainvälisen toteutuksen yhdessä koko toimialan kanssamyyntiryhmäpäällikkö Lumia Ankkuri Messukeskuksesta toteaa 

Viime kerralla Habitareen osallistui yli 58 000 sisustuksesta, muotoilusta ja asumisesta kiinnostunutta messukävijää ja alan ammattilaista. Habitaren näytteilleasettajien osallistuminen siirtyy automaattisesti uuteen ajankohtaan. Lipun ostaneille kävijöille lähetetään uusi lippu ennen ensi vuoden tapahtumaa. Lipun voi halutessaan käyttää myös muussa Messukeskuksen järjestämässä yleisötapahtumassa vuonna 2021. 


Lisätietoja: 

Habitare: tiedottajEva Kivirantaeva.kiviranta@messukeskus.com, p. 040-7756609 

Suomen suurin huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 15.-19.9.2021Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamisesta sekä kodin ja tilojen toiminnallisuudesta ja visuaalisuudesta. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. | www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2020 

Syyssahaus Pro Puulla 11.9.2020

Syyssahaus Pro Puulla 11.9.2020 klo 10 alkaen

Pro Puun perinteinen Kevätpäivän sahaus-tapahtuma siirtyi kevään epidemian vuoksi syyskuulle. Sahaustapahtuma on työnäytös marginaalipuun jalostumisesta sahatavaraksi ja puuseppien tarvepuuksi.

Varsinaisen sahauksen lisäksi tapahtumassa ja Pro Puu-gallerian näyttelyssä jaetaan tietoa puun kaadosta, taapeloinnista ja kuivauksesta. Mallitaapelit ovat jo tutuksi tullut maamerkki Pro Puu -keskuksen päädyssä.

Pro Puu -yhdistys merkitsee eri omistajien lankut ja ylläpitää varastokirjanpitoa puista. Varaston kierto on 2-3 vuotta. Kuivumisaikaan vaikuttavat puulaji, sahatavaran paksuus sekä sääolosuhteet. Sahaus toteutetaan kenttävannesahalla yhteistyössä AAA-Sahakone –yrityksen kanssa.

Sahauksessa kiinnitetään erityistä huomiota puun laatutekijöihin puusepän työn kannalta. Asiakkaan sahaukseen toimittamista tukeista voidaan kuivauksen jälkeen tehdä tilauksesta vaikkapa kodin kalusteita. Näin pihapuu jatkaa elämäänsä jalostetussa muodossa vielä kaatamisensakin jälkeen.

Sahaustapahtuma on avoin yleisölle ja toimii samalla oppimistilanteena alan opiskelijoille.
Lisätietoa puun kaadosta, sahauksesta, taapeloinnista ja kuivauksesta puuproffa.fi.

Tervetuloa paikan päälle Pro Puuhun!


Pro Puu- yhdistys toteuttaa alkaneen vuoden aikana viestintäsisältöä osana Ympäristöministeriön puunkäytön edistämisohjelmaa ministeriön myöntämällä rahoituksella. Tällä hankkeella yhdistys haluaa edelleen edistää kotimaisen puulajiston asiantuntevaa ja laajaa käyttöä rakentamisessa, kalustamisessa, sisustamisessa ja piha- ja ympäristörakentamisessa.


Lisätietoja antaa

Markku Tonttila /Pro Puu ry
puh. 0400 770 345, info@propuu.fi
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Pro Puu – keskus / Galleria – Myymälä – Liitosten Arkki
Satamakatu 2 A / 15140 Lahti
puh. 050 321 2667 / galleria@propuu.fi
www.propuu.fi

Pro Puu -keskus on avoinna
ma-pe 10-17, la 10-14
Tervetuloa!

Pukkeja vanerista – Pro Puu -galleriassa 8.-30.7.2020

Varasin galleria tilan jotta voisin hetken olla irti arkisesta tekemisestä. Yrittäjänä toimimisessa tärkeintä on aina asiakkaiden palveleminen ja aikaa omien ideoiden toteuttamiseen jää vähän. Yrittäminen pakottaa myös kaikessa tekemisessä huomiomaan kaupalliset näkökulmat. On hiottava laatua ja hintaa. Yritettävä löytää kuluttajaa miellyttävä muotoilu ja materiaalit ym.

Vastapainoksi halusin tehdä jotain nikkaroinnin hengessä. Tämä toteutui niin että töissä leikkasin kappaleet irti vanerista vesileikkurilla, mutta vein ne aina kotiini ja hion, maalasin ja kasasin niitä terassilla tai sateen sattuessa olohuoneessa. Tarkkailin eri versiota asettelemalla niitä kotiini. Nikkarointi on minusta kivaa ja tahtoisin sen säilyvän ja löytävän paikkansa jokaisen ihmisen arjessa. Jatkossa varmasti suunnittelen enemmänkin nikkaroijille sopivia tuotteita. Eli tämän näyttelyn avulla löysin uuden kiinnostavan alueen joskus raskaaltakin tuntuvan yrittämisen rinnalle.

Näyttelyn tarkoitus on ollut kehittää vanerilevystä valmistettavia pukkeja jotka nikkaritaitoinen henkilö voi itse tehdä. Tarvitaan vain pora, kuviosaha ja hiomapaperia. Pukkeja on kaksi eri mallia: Pakkipukki jossa voi säilyttää työkaluja tai askartelutarvikkeita. Ja pöytäpukki voidaan asentaa sekä pienen pyöreän pöydän jalustaksi että pitkän suorakaiteen muotoisen kannen jalustaksi.


Hienopuuseppä Heikki Saastamoinen

s.1962. Heinolassa
Puusepänalan yrittäjä vuodesta 1991

Hienopuuseppä Heikki Saastamoinen syntyi Heinolassa, vilkkaassa metsäteollisuuskaupungissa, jossa tukit uivat tehtaille. Hän viehättyi varhain vanerista raaka-aineena, johtuen sen monipuolisista ominaisuuksista. Uransa alusta 1980-luvulta lähtien hän on työskennellyt maineikkaiden suunnittelijoiden kanssa yhdistäen suunnittelun ja laadukkaat tuotantomenetelmät.


Näyttelyaika: 8.-30.7.2020
Avoinna: ma-pe 10-17, la 10-14
@Pro Puu-galleria, Satamakatu 2 A, Lahti

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pro Puu – keskus / Galleria – Myymälä – Liitosten Arkki
Satamakatu 2 A / 15140 Lahti
puh. 050 321 2667 / galleria@propuu.fi
www.propuu.fi

Pro Puu -keskus on avoinna
ma-pe 10-17, la 10-14
Tervetuloa!