Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät 3.-6.2.2022

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivä alkaa, kun kuvahaaste ja virtuaaliliputus valtaavat sosiaalisen median. Helmikuun alussa järjestettävät tapahtumat toivottavat tervetulleiksi kaiken ikäiset arkkitehtuurista, muotoilusta ja kestävästä tulevaisuudesta kiinnostuneet eri puolilla Suomea.

Vuoden 2022 Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät kiinnittävät huomion siihen, kuinka arkkitehtuurin ja muotoilun keinoin voidaan luodat ekologisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja esteettisesti kestäviä ympäristöjä ja tuotteita, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. #kestokulttuuri -teema korostaa hyvän suunnittelun merkitystä taistelussa kertakäyttökulttuuria vastaan.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien päätapahtuma järjestetään 4. helmikuuta 2022 Helsingin kaupungintalolta striimattuna.
Tapahtumassa kuullaan värikäs keskustelu, jossa hiilineutraalin kiertotalouden asiantuntijayritys Ethica, vastuullista kuluttamista ajava kansalaisjärjestö Eetti ja ilmastohätätilaa vastaan taisteleva Elokapina-liike haastavat Ympäristöministeriön yliarkkitehti Harri Hakasteen, maisema-arkkitehti ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Elisa Lähteen ja sisustusarkkitehti ja sisustusarkkitehtitoimisto Fyran kestävän kehityksen koordinaattorin Sisko Anttalaisen pohtimaan kestokulttuurin ja kiertotalouden yhtäläisyyksiä ja eroja, kuluttajan asemaa ja kestävän suunnittelun normeja.

Kestokulttuuri-tapahtuman yhteydessä julkistetaan Sisustusarkkitehdit SIO:n valitsema Vuoden sisustusarkkitehtitoimisto 2022.
Tapahtumastriimaus on katsottavissa mm. Helsinki-kanavalla.

Katso päivittyvä ohjelma tästä 

ProPuu ry aloittaa Puuviesti -lehden julkaisijana vuoden alusta

Puuviestin -ehden julkaisija vaihtuu, ja lehti saa näin paljon laajemman pohjan kehittää ja kasvaa alan suurimmaksi vaikuttajaksi ja äänenkannattajaksi. Lehti uudistuu, jakelu kasvaa ja sisältö monipuolistuu.

– Näin lehdellä on aidosti ja oikeasti mahdollisuus kasvaa alan suurimmaksi vaikuttajamediaksi, toteaa lähes 10 vuotta lehteä julkaissut Tuula Uitto, Kristalli-Julkaisut.

Vuoden 2022 alusta Puuviestiä alkaa julkaista ProPuu ry ja sitä myöten uutena päätoimittajan aloittaa ProPuun toiminnanjohtaja Hanna Gröndahl.Päätoimittaja Tuula Uitto jatkaa lehden toimittajana ja tuottajana.

  • Olen erittäin iloinen tästä muutoksesta. Yli 30 vuotta vanha alan ammattilehti saa näin aidosti ja oikeasti mahdollisuuden kasvaa alan vahvaksi vaikuttajaksi tuoden alan uutisia, uutuuksia ja ilmiöitä esiin, sanoo päätoimittaja Tuula Uitto/ Puuviesti.
  • Pro Puu -yhdistys on innoissaan tästä mahdollisuudesta, joka lehden julkaisun myötä avautuu. Voimme edistää kotimaisen puun tunnettuutta ja kertoa sen monipuolisesta jalostamista ja käytöstä uudessa mediassa. Puuviesti -lehden sisältö täydentyy uusilla teemoilla, mm. puulajeista, materiaaleista, perinteisistä ja uusista tekniikoista. Sekä asioista ja ilmiöitä, joita yhdistyksen toiminta-ajatuksen mukaisesti olemme edistäneet ja toteuttaneet pian 25 vuoden ajan, innostuu toiminnanjohtaja Hanna Gröndahl /ProPuu ry.
  • Puuteollisuusyrittäjät ry on tehnyt tähän mennessä hyvää ja pitkää yhteistyötä Puuviesti-lehden kanssa. Olemme innoissamme Puuviestin ja Pro Puu ry:n yhdistymisestä. Pro Puu ry on aktiivinen puun puolestapuhuja ja yhdistyminen Puuviesti-lehden kanssa tukee ajankohtaista keskustelua puun puolesta, iloitsee toiminnanjohtaja Janne Liias / Puuteollisuusyrittäjät ry

Uusi yhteistyö lisää myös eri yhteisöjen yhteistyömahdollisuutta lehden kanssa ja tulee lisäämään myös lehden sisältöä runsaasti. Lehteen perustetaan uusi toimitusneuvosto, joka koostuu eri alojen ammattilaisista, näin jokaiseen lehteen tulee laajuutta, jonka hyvä yhteistyö mahdollistaa.


FAKTA

Pro Puu-yhdistys on perustettu 20.2.1997. Yhdistyksen tarkoituksena on lujittaa puuseppien ja suunnittelijoiden ammatillista ja aatteellista yhteistyötä. Perustehtävänään se pitää kotimaisten puulajien tunnettuuden edistämistä erinomaisena materiaalina kalusteissa, sisustuksissa ja rakennuksissa. Yhdistyksen toimintatavalle on ominaista kilta-aate, jossa keskeistä on ammattitaidon kehittäminen ja ammatillinen vuorovaikutus.

Puuviesti on perustettu 1990. Se on puutuoteteollisuuden ammattilehti, joka on vahvasti suomalaista puun jatkojalostusosaamista ja puusepänteollisuutta monipuolisesti esittelevä julkaisu. Lehti keskittyy alan osaajien ja ilmiöiden esittelyyn ja on erinomainen väline ammattilaisten tavoittamiseen ja tietojen välittämiseen sekä olemaan kanavana päättäjien ja yrittäjien välillä. Kristalli-julkaisut on julkaissut Puuviestiä (entinen Woodworking – Puuntyöstö) vuodesta 2013 lähtien.

Onko asukas unohdettu kodistaan? Pieniä tehoyksiöitä rakennetaan ratkaisuna asuntotuotannon haasteisiin, mutta ne eivät sovellu pitkäaikaiseen asumiseen

Rakentamisessa suositaan tehokkaita pieniä asuntoja, mutta palvelevatko ne asukkaita? Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin mukaan asumiskokemusten perusteella pienet, alle 20-neliöiset asunnot eivät sovellu pitkäaikaiseen asumiseen.

Hoasin mediatilaisuudessa tiistaina 23.11.2021 olivat aiheesta keskustelemassa Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio, opiskelija Elvira Aromaa, sosiologian professori Terhi-Anna Wilska, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n ylijohtaja Hannu Rossilahti, Rakentamisen Laatu RALA ry:n toiminnanjohtaja Tuula Råman sekä arkkitehtitoimisto Huvilan vetäjä ja osakas Katja Maununaho.

Tilaisuuden alussa Tarhio esitti neljä teesiä nuorten asumisesta ja pienistä asunnoista, joita vierailevat asiantuntijat kommentoivat juontajana toimineen Urban Practicen toimitusjohtaja Katja Lindroosin johdolla.

Teesi 1: Pieniä alle 20 neliömetrin yksiöitä ei kannata rakentaa pysyviksi kodeiksi

Hoasin kyselyn mukaan asumisviihtyvyys laskee alle 20-neliöisissä asunnoissa, kun niissä on asuttu pidempi aika. Viihtyvyys laskee puolessa vuodessa asteikolla 7,6:sta 6,5:een, kun maksimisumma olisi kymmenen.

Terhi-Anna Wilska punnitsi solu- ja yksiöasumisen etuja osana nuorten hyvinvointia.

”Nuoret tarvitsevat yhteisöllisyyttä, mutta on eri asia, onko yhteisöllisyys soluasunnossa vai yhteistilassa. Suomalaiset nuoret itsenäistyvät aiemmin kuin muissa maissa. Toisaalta ahdistuneimpia ovat ne nuoret, jotka asuvat pienissä asunnoissa”, hän kertoi.

Teesi 2: Asuntoja suunnitellaan nyt liian tehokkaiksi, eivätkä ne enää ole koteja

Suuriin kaupunkeihin virtaa enenevissä määrin uusia asukkaita, ja asuntotuotannon ratkaisuksi on muodostunut pienet tehokkaat asunnot ja yksiöt.

”Asuntomarkkinoilla vallitsee kysynnän ja tarjonnan mekanismi, joka nojaa asuntosijoittajien tarpeisiin. Asuntoja ei nykyään suunnitella asukkaiden toiveita kuunnellen vaan tuotto edellä”, sanoi Hannu Rossilahti.

”Hoas tarjoaa 35 prosenttia edullisempia asuntoja kuin markkinoilla, jolla pyritään takaamaan kokoaikainen opiskelu”, Matti Tarhio muistutti.

Teesi 3: Asunnoilta vaaditaan nyt huikeasti enemmän toiminnallisuutta

”Asuntokoot ovat pienentyneet huomattavasti 70-luvun jälkeen, erityisesti viime vuosien aikana. Ennen asuntoja rakennettiin erottamalla huoneet selkeästi toisistaan, mutta nyt neliöistä säästetään ja eri tiloja yhdistellään tehokkuuden nimissä”, sanoi Katja Maununaho.

Tuula Råman laajensi asumisen laadun käsitettä: ”Asunnon toiminnallisuus ja esteettisyys ovat tärkeitä, mutta kokonaisuudessaan asunnon laadussa vaikuttavat myös tekniikka, ympäristöarvot ja kestävyys. Neliöt ovat saattaneet pienentyä uudiskohteissa, mutta niiden energiatehokkuus on parantunut.”

4. Rakennusliikkeillä on happotesti edessä – huonot asunnot eivät myy matalasuhdanteessa

Tarhio uskoo, että huonosti suunnitellut asunnot jäävät matalasuhdanteessa toiseksi ja paremmin pärjäävät ne rakennuttajat, jotka osaavat huomioida asukkaan tarpeet suunnittelussa.

”Hoas haluaa kehittää asumista ja rakentaa kuunnellen asukkaiden toiveita”, hän sanoo.

Räsymattoja ja penkkejä – Matti Ratalahti , näyttely Pro Puussa 2.-26.11.2021

Matti Ratalahti on tehnyt pitkän uran puupuolen ja muotoilun opettajan tehtävissä ensin Jurvan kotiteollisuuskoulussa, sitten Lahden kotiteollisuuskoulussa ja lopulta Lahden Muotoiluinstituutissa muotoilun yliopettajana.

Eläkkeelläkään hän ei ole joutilaana, vaan hän on innostunut yhä puutöistä sekä räsymattojen kudonnasta. Kovista puumateriaaleista vaihto pehmeämpiin tekstiileihin ei ollut suuri muutos. Kangaspuut ovat olleet tutut lapsuudesta asti.

Mattojen modernit ideat ovat saaneet lähtökohtansa modernin taiteen mestareilta kuten Kandinskylta, Kleeltä ja Mirólta. Heidän abstraktit teokset ovat täynnä rytmiä ja jännitettä, kuten Ratalahden upeat matotkin!

Mattojen seurana näyttelyssä on esillä istuinsarja, jonka upeana yksityiskohtana on lohkomalla valmistetut jalat. Niiden luonnonmukaiset yksityiskohdat ovat veistoksellisia koristeellisuudessaan.

Lisätietoja
Matti Ratalahti
Puh. 050 466 2028


Pro Puu – keskus / Galleria – Myymälä – Liitosten Arkki
Satamakatu 2 A / 15140 Lahti
puh. 050 321 2667 / galleria@propuu.fi
www.propuu.fi

Pro Puu -keskus on avoinna
ma-pe 10-17, la 10-14
Tervetuloa!

Ecotelligent Oy:n puurakenteinen tietoliikennemasto pystytysvaiheessa

Ecotelligent Oy:n puurakenteinen tietoliikennemasto pystytysvaiheessa. Kuva: Ecotelligent Oy.

Italian ensimmäinen puurakenteinen tietoliikennemasto pystytetty: Suomalainen Ecotelligent tarjoaa vähähiilisiä vaihtoehtoja Euroopan kiihtyvillä mastomarkkinoilla

Italialainen INWIT on pystyttänyt ensimmäisen puurakenteisen tietoliikennemastonsa. Suomalaisesta puusta tehdyn 40-metrisen maston pohjoiskarjalainen valmistaja Ecotelligent pitää tuotteen vahvuutena vähähiilisyyttä ja teräsmastoja parempaa sulautumista ympäristöön.

Italialainen tietoliikenneinfran palveluja tarjoava INWIT on pystyttänyt ensimmäisen puurakenteisen tietoliikennemastonsa Pohjois-Italiaan. Italian suurin mastopalvelujen tarjoaja sanoo, että vilkasliikenteisten moottoriteiden yhteyteen pystytty masto turvaa matkapuhelinverkon kuuluvuutta ja hätäpuheluja.

Uusi, liimapuurakenteinen masto korvaa aiemman, teräsrakenteisen maston.

—Pyrimme valinnallamme vastuullisuuteen ja kestävyyteen. Velvollisuutemme on löytää ympäristövaikutuksia vähentäviä materiaaleja, jotka sopivat paremmin maisemaan. Liimapuu on erinomainen valinta luomaan aiempaa kestävämpää ympäristöä, sanoo INWIT:in toimitusjohtaja Giovanni Ferigo.

Suomalaista puuta 10 metrin moduuleissa

Puurakenteisia tietoliikennemastoja valmistavan, Pohjois-Karjalan Liperiin rekisteröidyn Ecotelligent-yhtiön toimitusjohtaja Gyöngyi Mátray sanoo, että puurakenteiset mastot ovat rakenteeltaan yksinkertaisia.

—Mastojen rakenne on keskeltä ontto. Näin kaapelit, kytkentäkotelot ja muu maston laitteisto saadaan suojaan säältä ja ilkivallalta.

Mastot rakennetaan käytännössä kokonaan LVL- (Laminated Veneer Lumber) ja liimapuusta. Maston osat kasataan 10 metrin osiin, jotka nostetaan betonipohjan päälle. Mastoihin käytetty puutavara on suomalaista puuta.

Toimitusjohtaja uskoo, että INWIT:in esimerkin mukaisesti mastojen hiilensidonta ja sopeutuminen maisemaan nousevat aiempaa tärkeämmiksi kriteereiksi mastoja hankittaessa.

—Mastojen rakenteen on täytettävä kestävyyteen liittyvät vaatimukset, mutta mobiiliverkkojen infrastruktuurissa estetiikkakin nähdään kilpailuetuna. Puu on ainoa hiiltä sitova uusiutuva rakennusmateriaali, Mátray sanoo. 

Lähivuosina kymmeniä tuhansia uusia mastoja

Gyöngyi Mátray sanoo, että lähivuosina Euroopassa rakennetaan kymmeniä tuhansia tietoliikennemastoja.

Vauhtia kiihdyttää teleoperaattoreiden ja mastojen omistajien tarve valmistautua 5G-palveluihin. Tukiasemia tarvitaan enemmän, koska 5G:n myötä tarvitaan suurempia nopeuksia ja lyhyempiä etäisyyksiä tukiasemien välille.

—5G-tekniikka yleistyy tiukalla aikataululla mutta myös ennennäkemättömällä alueellisella peitolla. Nykyisten mobiiliverkkojen peittoalueet ovat repaleisia, ja niiden aukot on peitettävä uusilla tukiasemilla, jotka ripustetaan uusiin tai vahvistettuihin mastoihin, rakennuksiin ja katupylväisiin. Uskon, että suurta osaa mastojen omistajia kiinnostaa suosia vähähiilisempiä vaihtoehtoja.

Mátray näkee puurakenteisten tietoliikennemastojen parhaan markkinapotentiaalin Keski-Euroopassa, missä asukkaat toivovat tietoliikennemastojen sulautuvan ympäristöön paremmin.

—Vientimarkkinoille keskittyminen on ollut meille strategisena valintana oikea. Keski-Euroopassa vähähiilisyys ei ole ollut meiltä päin tuleva uutinen tai argumentti vaan asiakkailta tuleva vaatimus.